måndag 13 oktober 2014

Vegetarisk lasagne

Jag har en tanke att vi här hemma ska börja äta lite mer vegetarisk mat och ta till oss konceptet "meat free monday", alltså en vegetarisk dag i veckan. Så tänkte börja lite snällt med en vegetarisk lasagne. Jag har en stor skeptiker här hemma så det är ju inte helt enkelt, men lasagne går ju alltid hem och denna blev riktigt grym så till och med Lars var tvungen att hålla med. Är det nån som har nåt riktigt bra tips på nån god vegetarisk rätt får ni gärna tipsa!

Här använde jag färdig pastagrädde som jag hittade i mejerikylen, men den kan bytas mot annan liknande färdig sås eller så gör man en egen ostsås.


Vegetarisk lasagne  6 port

12 st torra lasagneplattor
5 dl pastagrädde 
2 dl riven ost
200 g färsk bladspenat

Grönsaksröra:
3 morötter
1 squash
1 röd paprika
½-1 purjolök
1-3 vitlöksklyftor
4 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 fond du chef grönsaksbuljong
ca 3 dl vatten
salt, peppar
en nypa socker
1 kruka färsk basilika

Börja med att steka bladspenaten i lite smör tills all vätska kokat in.Lägg upp spenaten på ett fat. Skala och grovriv morötterna, grovriv squashen. Stek det tills vätskan kokat in. Tillsätt då strimlad purjo och paprika i mindre bitar. Stek en stund till och rör ner pressad vitlök, tomatpuré och späd med tomatkross och vatten. Rör ner den dallriga buljongtärningen och låt allt få småputtra ihop en stund. Smaka av med salt, peppar och socker. Rör sist ner strimlad basilika. Bottna en form med lite av grönsaksröran och lägg 4 lasagneplattor över. Täck med grönsaksröra, hälften av spenaten och ostsås. Fyll på nya lasagneplattor och upprepa lagren. Avsluta med grönsaksröra och ostsås och stör över den rivna osten. Grädda i 225 grader i ca 20-25 min. Låt den stå 5-10 min innan servering så den får sätta sig lite. Servera med sallad.



3 kommentarer:

  1. Åh den där blir perfekt när svärmor som ör vegetarian kommer över på mat :-)
    Take care :-)

    //Mira

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas den uppskattas av både svärmor och dig själv! :)

      Radera
  2. Tack så mycket för tipsen! Ska absolut kolla in dom :)

    SvaraRadera