söndag 29 juni 2014

Grillade Italienska hamburgare

Ica ordar i år en bloggtävling om "Årets grillmästare". Jag tycker det är riktigt kul med tävlingar och bestämde mig för att vara med. Jag har sedan tidigare klurat på att göra nån slags hamburgare med lite typiska Italienska smaker, så det passade perfekt nu när tävlingen dök upp tyckte jag. Så här är alltså mitt bidrag:



Grillade Italienska hamburgare  4 st

600 g högrevsfärs
1 solo vitlök- finriven
ca 1 msk färsk hackad persilja
ca 1 msk färsk hackad basilika
finrivet skal av 1 liten citron (bara det gula)
4 st soltorkade tomater i olja
1 msk kalvfond
ca ½ tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
olivolja

6 stora skivor lantbröd
8 skivor pancetta (ej för tunna)
1 boll mozzarellaost
salladsblad
crema di balsamico

Tomatsalsa:
6 tomater
½ finhackad rödlök
½ finhackad röd chili
1 knippe färsk basilika
1 msk olivolja
1 msk pressad citron
salt, peppar

Dressing:
2 dl matyoghurt
ca 1 msk finhackad persilja
ca 1 msk finhackad basilika
1-2 tsk röd pesto
salt,peppar

Börja med att röra ihop allt till dressingen och ställ den kallt fram till servering. Hacka sedan tomaterna till salsan och blanda i resten så den får "mogna" en stund innan servering i rumstemperatur.

Blanda färsen med finriven vitlök, citron, finhackade tomater, örtkryddor och fond. Tillsätt sedan salt och peppar efter smak. Dela färsen i 4 delar och forma till stora, lite ovala burgare. Pensla med olivolja runtom och grilla över glöd tills dom fått fin yta, men fortfarande inte genomklara. Lägg dom lite på sidan och lägg en rejäl skiva mozzarella på varje och lägg på lock. Låt dom ligga tills osten smält. Grilla pancetta och brödskivorna. 

Lägg en skiva lantbröd i botten. Lägg på salladsblad, tomatsalsa, pancetta och sedan burgaren. Ringla över lite balsamico och toppa med ½ brödskiva. Servera dressingen vid sidan om. 





Jag tävlar i årets grillmästare 2014
Vad brukar du ha på grillen? Fisk passar utmärkt på grillen, varför inte testa på att grilla lax? Hitta recept och tips på ICA.se!

torsdag 26 juni 2014

Laxsnittar med rotselleriröra

Dessa små mumsbitar gjorde jag till midsommar. Perfekta som tilltugg eller att servera på ett buffébord! Receptet kommer från Ica och egentligen ska man använda najadlax som är en blandning mellan gravad och kallrökt, men jag hade bara vanlig gravad och det går säkert lika bra med vanlig kallrökt också om man vill det.

Jag gjorde några snittar klara och sedan serverade jag röran i en skål och laxen på ett fat vid sidan om om så fick man göra sina egna snittar eller bara äta lax och röra på tallriken. Röran räcker till ca 8 bufféportioner.

Laxsnittar med rotselleriröra

200 g rotselleri
1 knippe persilja
2 dl smetana eller creme fraiche
ca 2 msk riven pepparrot
1 msk senap 
salt

Najadlax, gravad eller kallrökt i skivor
små knäckebröd el "tunnbrödskex"

Skala och riv rotsellerin. Blanda ihop allt till en röra och smaka av med salt. Smaka av med pepparroten också eftersom den kan bli ganska stark. Låt röran stå kallt nån timme innan servering. Lägg en laxbit på varje brödbit och toppa med röran.

Jag hittade perfekta små tunnbrödskex på affären, men har man inte det så kan man bara bryta bröd i mindre bitar.

Årets midsommartårta

Hej på er alla! Hoppas ni har det bra och att solen skiner på er. Midsommarhelgen firade vi hemma i lugn och ro. Hade först tänkt till stugan, men vädret var ju inte det bästa. Lite traditionell midsommarmat blev det och avslutningsvis en härlig jordgubbstårta.

Som vanligt anordnar Kryddburken en tävling om finaste sommartårtan. Jag tycker det är ett kul initiativ och jag skickar alltid in ett bidrag. Fram tom söndag kan ni också skicka ett bidrag om ni vill vara med, klicka bara på länken.



Ja så här blev alltså min tårta. Botten gjorde jag efter detta recept:

Sen fyllde jag tårtan med marsankräm som jag blandade ut med lite vispad grädde och sen skivade jordgubbar. Toppade med vispad grädde och en massa fina goda svenska jordgubbar såklart!

torsdag 19 juni 2014

Thailändsk nudelsallad med räkor

Hej! I morgon är det midsommarafton, vilket känns helt galet. Dels att tiden går så himla fort att man inte riktigt hinner med och sen vädret... ingen sommarvärme direkt! Somriga sandaler på fötterna är ju bara att glömma, här är det tjocksockar som gäller. Håller verkligen tummarna att sol och värme hittar hit när jag går på semester i alla fall. 

Jag har inget "midsommarrecept" åt er idag, men under fliken "midsommar" till höger hittar ni lite tips om ni inte redan har klart inför morgondagen. Själv håller jag just på att förbereda nubbesallad. Ingen midsommar utan just nubbesallad! Idag får ni i stället ett av mina favoritrecept, en thailändsk nudelsallad med räkor som jag bara älskar. Ganska mycket chili ska det vara!

Thailändsk nudelsallad med räkor  2 port

500 g räkor med skal
1 pkt glasnudlar (100 g)
2 paprikor el 1 stor
4 stjälkar salladslök
1 knippe färsk koriander

Dressing:
2 tsk sesamolja
2 msk ljus soja 
pressad saft av 1 citron
1 röd chili - urkärnad och finhackad
ca 2 tsk färsk finriven ingefära

Blanda allt till dressingen i en stor bunke (behövs större än man tror för att kunna blanda runt allt). Koka upp saltat vatten i en kastrull och ta den från plattan. Lägg i nudlarna och sätt på ett lock och låt det stå i 3 min. Häll av nudlarna och spola dom i kallt vatten, låt rinna av. Skala räkorna och lägg i bunken med dressingen. Tärna paprika och strimla löken tunt på snedden och grovhacka koriander. Blanda ner alla grönsaker och nudlarna i bunken och vänd runt så allt blandar sig ordentligt. Fördela salladen i 2 djupa skålar.

Toppa ev med extra koriander och servera direkt.

Källa:Viktväktarna 5,5 points/portion



tisdag 10 juni 2014

Thailändsk fläskfilégryta

Den här grytan blev riktigt god och lite het som jag ju gillar. Den innehåller både chili och ingefära, 2 riktiga favoritkryddor. Jag använde fläskytterfilé och det blev riktigt bra det också. Chili kan man utesluta helt om man inte gillar stark mat eller ersätta med lite sambal oelek. Smaka er fram och ta det ni gillar.


Thailändsk fläskfilégryta  4 port

500 g putsad fläskfilé eller ytterfilé
1 tsk flytande margarin
salt, peppar
½-1 purjolök
3 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 msk färsk riven ingefära eller 1 tsk torkad
1 röd chili
1½ msk kalvfond
2 dl lätt kokosmjölk
2 dl creme fraiche (5 %)

Strimla köttet och stek i margarinet. Krydda med salt och peppar. (Om man använder fläskytterfilé kan man låta köttet eftersteka med lite vatten under lock för att bli mörare) Ta upp köttet och stek strimlad purjo, tärnad paprika och hackad vitlök. Lägg tillbaka köttet och häll på kokosmjölk, creme fraiche, fond, finhackad chili och ingefära.Låt allt koka ihop nån minut. Red ev med lite maizena redning om den verkar för tunn. Servera med ris och en sallad.

Källa: Viktväktarna 5 points/portion utan ris

måndag 9 juni 2014

Enkel och lätt fiskgratäng

Hej! Hoppas ni haft en härlig helg. Jag jobbade på nationaldagen, men har sen varit ledig och njutit av vädret. En hel del målning har det blivit men även en tripp till Piteå på lördagen. Ska iväg och jobba lite senare, men först kommer här ett middagstips.

Detta är en superenkel och nyttig fiskgratäng som passar perfekt som vardagsmat.  Receptet hittade jag på Matklubben.


Enkel och lätt fiskgratäng  4 port

1 torskblock (400 g)
½-1 purjolök
2 morötter
salt, citronpeppar
saft av ½ lime
1 msk flytande margarin
1½ msk mjöl
2 dl vatten
1 dl matlagningsgrädde (4%)
1 fiskbuljongtärning
1 äggula
2 dl riven ost (max 17%)

Börja med att strimla purjolöken och riv morötterna grovt. Lägg grönsakerna i en ugnsform och skär sedan fisken i tärningar och lägg dom ovanpå. Krydda med salt, citronpeppar och pressad lime. Smält smöret och vispa ner mjöl. Späd med vatten och matlagningsgrädde och smula ner buljongen. Låt såsen koka samman under omrörning några minuter. Ta kastrullen från plattan och rör ner äggulan och osten. Häll såsen över fisken och gratinera i 225 grader i ca 20 min. Servera med potatis och gärna broccoli.

Källa: Viktväktarna 4,5 points/portion

tisdag 3 juni 2014

Festlig köttfärsgryta

Hej på er! Vilket underbart väder vi har. Vi har ägnat dagen till målning, man måste ju passa på när det inte regnar så Lars har faktiskt varit ledig. Vi började på lite målning av huset i fjol och nu tar vi alltså resten. Även igår målade vi så nu är hela baksidan klar (förutom inne på altanen). 
Till middag igår testade jag ett nytt recept på en smarrig köttfärsgryta som jag gjorde lite het och kryddig. Riktigt gott!

Festlig köttfärsgryta  6 port

500 g nötfärs
1 purjolök
1 röd paprika
1 gul paprika
200 g färsk gurka, ca ½
1 burk hela champinjoner
1 mellanstor burk ananas
2-3 msk soja
1 tsk vinäger
1 msk flytande honung
2 msk kalvfond
2 tsk sambal oelek
1 msk maizena majsstärkelse
salt, peppar

Fräs färsen smulig tillsammans med strimlad purjolök. Hacka paprikan och tillsätt i slutet. Strimla gurka och dela ananas i mindre bitar. Häll spadet från ananas och champinjoner i en kastrull och tillsätt soja, vinäger, honung, fond och sambal. Koka upp och sjud nån min. Rör ut maizena i lite vatten och tillsätt. Häll såsen över färsen och blanda ner gurka, champinjoner och ananas. Låt grytan få småsjuda under lock en liten stund så smakerna blandar sig. Smaka av och krydda ev med lite salt och peppar. Servera med ris.

Källa: Viktväktarna 3,5 points/portion (utan ris)