måndag 22 december 2014

Fudge med salta mandlar

Ja vi kör väl en godissort till då. Alltså dessa blev bara huuur goda som helst. Totalt beroendeframkallande. Så gott med det salta mot det söta! Tyvärr blev jag inte nöjd med konsistensen denna gång. Har gjort efter samma grundrecept som tidigare blivit hur bra som helst så det var nog bara nu det oturade sig lite. Dom blev lite "smuliga", men det är inget man märker av och sen är det ju smaken som räknas och då är dom helt fantastiska!


Fudge med salta mandlar

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 g smör
1 msk flytande honung
125 g marabou choklad med salta mandlar

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och koka ganska kraftigt till kolakonsistens. Man ska kunna forma en kula vid kulprovet. Tillsätt smör och honung och koka i 2 min till.  Hacka chokladen och rör ner. Rör tills allt är smält och smeten är slät. Häll upp i en bakpappersklädd form och strö över flingsalt. Låt svalna i rumstemperatur och sedan kallna helt i kyl gärna över natten. Skär upp i bitar.


3 sorters ischoklad

Ischoklad är nog bland det enklaste god man gör och blir riktigt goda med olika smaksättningar. Här har jag gjort 3 sorter, men använd fantasin och smaker som ni gillar!


Ischoklad (grundrecept)

100 g kokosfett
200 g choklad

Smält kokosfettet i en kastrull och rör ner hackad choklad + ev smaksättning. Häll upp i en kanna och fyll ischokladformar. Låt stelna i kyl.

Med pepparkakskrydda

200 g mjölkchoklad + 1-2 tsk pepparkakskrydda

Med smak av chili och salt

200 g mörk choklad med chili
flingsalt till garnering

Häll upp smeten i formarna och låt dom stelna lite innan du toppar dom med lite flingsalt.

Med mintkrokant

150 g marabou mjölkchoklad med mint
50 g vit choklad

Ta undan lite smält kokosfett och blanda med den vita chokladen. Blanda mintchokladen i resten. Häll upp mintchoklad till lite drygt halva formen. Använd en tesked och häll på lite vit choklad. Dra med en tandpetare till ett fint mönster.




söndag 21 december 2014

Snickersfudge

Julgodistillverkning har varit i full gång både idag och tidigare dagar och en av årets nyheter är denna supergoda snickersfudge. Smakar verkligen snickers och är otrolig enkel att göra. 

Snickersfudge

200 g mjölkchoklad
200 g mörk choklad
1 burk kondenserad mjölk (397 g)
25 g smör
2 tsk vaniljsocker
4 pkt marabou fransk nougat
2 dl salta jordnötter + ca 1 dl till garnering

Hacka chokladen (jag använder marabou) och blanda med den kondenserade mjölken och smöret i en kastrull. Smält ihop allt försiktigt på ganska svag värme och rör tills smeten är slät och tjock. Rör ner vaniljsocker och hacka eller klipp små bitar av nougaten. Rör ner den tillsammans med nötterna. Lägg bakplåtspapper i en mindre sorts långpanna eller liknande ugnsform och häll i smeten. Platta ut ordentligt och hacka jordnötter och strö över. Tryck till dom lite. Låt fudgen stelna i kyl eller ställ ut formen en stund. Skär sedan upp i bitar.

Den franska nougaten hittar ni i godishyllan. Det är 2 små "bars" eller pinnar som är doppade i choklad i varje paket. Enklast var det att först dela dom längs med och sedan klippa med saxen till mindre bitar. Förbered det innan ni börjar med smeten!

lördag 20 december 2014

Kantarellsoppa med saffran

Idag bär det av till Boliden för julen sånger i kyrkan. Ett årligt arrangemang som ordnas med flera ihopsatta körer, även barnkören som tillsammans sjunger och spelar fantastisk julmusik. En tradition för många som ger en härlig julstämning! 

Idag tipsar jag om en värmande soppa som alltid är gott när temperaturerna ute faller. Saffran ger den här kantarellsoppan en härlig färg och lite spännande smak. Har man vanliga gula kantareller blir den ju ännu finare i färgen och lite lyxigare också förstås.


Kantarellsoppa med saffran  4 port

2 liter färska kantareller el 50 g torkade trattkantareller
1 msk flytande margarin
2 morötter
2 tomater
½ gul lök
2 msk vetemjöl
1 liter hönsbuljong eller grönsaksbuljong
1 brev saffran
salt, peppar
1 äggula
1 dl lättmjölk

Riv morötterna och hacka tomater och lök fint. Hacka kantarellerna och fräs allt i margarinet. Strö över mjölet och späd med buljong. Låt det koka under lock i ca 10 min. Strö över saffran och smaka av med salt och peppar. Rör ut äggulan i mjölken och vispa ner det i den varma soppan då kastrullen tagits av värmen. Servera direkt och toppa med hackade tomater.

Källa: Viktväktarna 1,5 points/portion

fredag 19 december 2014

Förrätt med gubbröra

Hej på er! Snart är det jul och det känns som man inte riktigt hunnit fatta det. Men idag börjar julstämning infinna sig för det snöar! Jag har också planerat att göra lite årligt julgodis och baka lite. Ikväll ska vi ha lite julfirande med Lars mormor och hans syskon, äta smörgåstårta och ha julklappsleken. 

Denna enkla och goda förrätt gjorde jag till farsdag och bjöd pappa på. Gubbröra och nubbesallad hör till pappas favoriter så denna passade verkligen perfekt. Gubbröran passar också utmärkt på julbordet! 


Gubbröra till förrätt  4 st

Röra:
125 g anjovisfilé
4 hårdkokta ägg
1 rödlök
½-1 dl creme fraiche
ca 1 msk hackad gräslök
1 knippe dill
vitpeppar, ev lite salt

Till servering:
4 skivor kavring
smör
salladsblad
cocktailtomater
citron
dillkvist

Finhacka rödlök, hacka äggen och anjovis. Blanda ihop med dill och gräslök och tillsätt sedan creme fraiche så det binder ihop. Ställ röran kallt gärna nån timme innan servering. 
Kantskär bröden och bre smör på. Lägg ut på fat och lägg på ett salladsblad och fördela röran på. Toppa med cocktailtomater och en dillkvist. Servera gärna en liten klyfta citron till.



Fick också en liten utmaning från bloggen Livsnjutarnas gourmetkök:
1. Vilket livsmedel kan du inte leva utan? 
-Jättesvårt att svara på. Finns massor och skulle lätt kunna räkna upp 10, men om jag bara ska nämna en sak just nu som jag är heeelt beroende av så är det blodgrape. Vet att många inte gillar det alls, men jag älskar det och är som sagt beroende av det. Vattnas i munnen bara jag tänker på det...;)

2. Godaste efterrätten? 
-Jättesvår fråga, gillar verkligen det mesta men måste jag svara något så får det bli glass i alla de former. Många efterrätter blir ju fulländade just med en kula god glass i mitt tycke.

3. Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
-Vattengympa är en favorit för mig. Gör underverk för min rygg och även övriga kroppen (och knoppen). Känner mig helt mjuk och avslappnad efteråt. Brukar avsluta ett pass med en avkopplande stund i bubbelpoolen, lyx som jag faktiskt unnar mig alldeles för sällan.

4. Bästa träningsredskapet?
-Absolut den egna kroppen! Vare sig det är i vatten eller på land.

5. Vad är du tacksam för just nu?
-Att vi får fira jul med nära och kära och att alla har hälsan i behåll. Att jag har ett jobb som jag trivs med, och fina arbetskamrater. En underbar sambo och ett fint hem som ger trygghet i livet. Sen måste jag också säga att just idag är jag extra tacksam för att det snöar ute så vi äntligen får vinter och julstämning! 


tisdag 9 december 2014

Vegetarisk omelett med ruccolatopping

Hej på er! Hoppas ni har det bra. Julen närmar sig ju med stormsteg och det är mycket som ska hinnas med. Se bara till att hinna stanna upp lite också, koppla av och njuta av allt det mysiga julen för med sig!
Idag tipsa jag om en enkel och snabbgjord vegetarisk omelett som passar bra mot all julmat som närmar sig. Det är en riktigt god omelett med diverse grönsaker i och som får en lite "lyxig" topping. Perfekt till lunch eller som en lättare middag.


Vegetarisk omelett med ruccolatopping  4 port

4 medelstora kokta potatisar
1 gul lök
1 röd paprika
1 msk flytande margarin
1 dl majs
2 dl ruccolasallad
4 ägg 
2 msk lättmjölk
salt, peppar, lite chilipeppar
4 msk riven parmesanost

Topping:
ruccolasallad
halverade småtomater
lite crema di balsamico

Skala och skär potatisen i tärningar. Hacka löken och tärna paprikan. Stek allt i margarinet. Tillsätt majs och ruccola och vänd runt så allt blandar sig. Vispa samman ägg och mjölk och tillsätt kryddor. Häll ner i pannan och strö över riven ost. Peta lite försiktigt med en trägaffel så all omelettsmet stelnar eftersom. Ha inte för hög värme då riskerar det att brännas i botten. Dela upp på 4 och toppa varje bit med ruccola, halverade tomater och ringla sist över lite balsamico.


Källa: Viktväktarna 4,5 points/portion.