fredag 30 oktober 2015

Syltad ingefärssallad

Äntligen fredag! Och äntligen ledig helg! Har jobbat 2 hela helger i rad så nu känns det skönt att äntligen få vara ledig;) 
Denna sallad är verkligen supergod och passar perfekt till all asiatisk mat, men även en hel del annat såklart! Receptet har jag fått av en kompis. Ni måste testa om ni gillar ingefära :)


Syltad ingefärssallad  4 port

250 g pak choi sallad
½ rödlök
½ burk syltad ingefära i sockerlag (avrunnen)
1½ tsk vitvinsvinäger
1½ tsk socker
2 msk sesamfrön

Strimla salladen, finhacka rödlök och ingefäran. Blanda allt i en skål. Rör ihop vinäger och socker tills sockret löser sig. Häll det över salladen och strö över sesamfrön. Blanda allt väl och låt salladen stå till sig i kylen gärna nån timme innan servering, smakar bara bättre och bättre. 

torsdag 29 oktober 2015

Rågmacka med skinkröra

Hej! Idag har vi hantverkare hemma som byter våran ytterdörr. Kanske inte den mest passande dagen då termometern visade -10 grader i morse. Kan säga att det är liiite kallt inne just nu, men tur dom är ganska snabba ändå.
Denna goda och mättande lunchmacka kan jag  verkligen rekommendera. Jag gjorde den flera gånger i somras och den passar bra även som utflyktsmat. Man kan då välja ett "dubbelt" bröd typ rågkusar och fylla dessa.


Rågmacka med skinkröra  4 port

4 skivor rågbröd med hela korn 
200 g rökt skinka
100 g färskost 11% 
1 dl creme fraiche 8%
1 bit gurka eller syrligt äpple
1 dl gröna ärtor
peppar
salladsblad
gurka
tomat
krasse

Hacka skinka och gurka eller äpple (jag tog äpple) och blanda med färskost, creme fraiche och ärtor. Smaka av med lite nymald peppar.  Bottna bröden med salladsblad, skivad gurka och tomat. Klicka på röra och klipp över lite krasse.

Källa: Viktväktarna 6 pp/portion.



tisdag 27 oktober 2015

Svampgratinerad falukorv

Hej, hej! Har just kommit hem efter en bra dag på jobbet och tänkte tipsa er om en god och enkel rätt som passar perfekt dagar som denna då man kommer hem från jobbet men kanske inte har allt för mycket ork över till matlagningen.
 Falukorv gissar jag måste höra till vardagens favorit nr1 i många familjer, men det kan ju vara kul att variera den lite. Det här var verkligen jättegott och mättande. Jag hade potatismos till, med vill man passar kokt pasta också bra.


Svampgratinerad falukorv  4 port

400 g falukorv (18%)
1 stor burk hela champinjoner
2 tsk flytande margarin
1 msk vetemjöl
1 dl lättmjölk + lite svampspad
1 dl creme fraiche (5%)
1 dl riven ost (17%)
1 tsk dragon
hackad persilja
½ ask cocktailtomater
4 dl okokt pasta (140g) eller potatismos

Skiva korven och lägg i en ugnsform. Dela tomaterna och fördela över. Häll av spadet från svampen, men spara en del. Stek champinjonerna  i margarinet och strö sedan över mjöl. Rör om och späd med mjölk och lite spad. Låt det småkoka ihop ca 5 min under omrörning. Tillsätt creme fraiche och kryddor efter smak och rör sist ner osten. Häll såsen över korven och gratinera i 225 grader i ca 20 min. Koka under tiden pasta eller mos. Serveras med grönsaker.



Källa: Viktväktarna 11 pp/port inkl pasta eller mos.


onsdag 7 oktober 2015

Ingefärashot mot förkylningar

Här kommer tips på en riktig huskur som ska mota förkylningar. Jag måste säga att jag tror verkligen på detta. Har använt mig av denna i ca 1 år och ännu inte varit riktigt förkyld (peppar peppar, ta i trä). Så fort jag börjar känna mig lite småkrasslig, som jag gör nu så kokar jag en sats av denna och dricker. Sen är den ju bra till en massa annat också så man kan ju alltid se till att ha en flaska i kylen.
 Ingefära är ju verkligen en superört eller krydda. Det är bra för hjärtat, har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper matsmältningen m.m. Läs gärna mer om alla bra hälsoeffekter ingefäran har på Denna sida


Ingefärashot mot förkylningar  ca 1 liter

300 g ingefära
8 dl vatten
1 dl strösocker
2 stora citroner

Skala ingefäran och skiva den tunt. Lägg i en kastrull och häll på vatten och koka upp. Låt det småkoka under lock i ca 30 min. Sila bort ingefäran och rör ner socker. Låt blandningen svalna. Pressa saften från citronerna och rör ner. Håll upp i en flaska och förvara i kylen. Ta en "hutt" varje morgon, ca 1 dl. 

Jag måste dock varna er!! Denna shot är staaaarrk! Det bränner ordentligt i halsen/bröstet, så inget för veklingar;) 

Håll er friska och krya nu!


Flygande Jakob a´la viktväktarna

Detta är en lätt och enkel variant av klassikern flygande jakob. Jag tycker det var jättegott och passar perfekt som en snabblagad vardagsmiddag då man vill äta lite nyttigare. Riktiga varianten kan man ju laga på helgen som lite festligare mat.

Flygand Jakob a´la viktväktarna  4 port

1 grillad kyckling 
2 bananer
1 pkt bacon
2½ dl matlagningsgrädde (7%)
2 msk chilisås
1 msk vetemjöl
1 tsk italiensk salladskrydda
svartpeppar
ev chilipeppar, kycklingkrydda
2 msk solroskärnor
2 dl ris (okokt)

Ta bort skinn och ben från kycklingen och dela köttet i mindre bitar. Lägg köttet i en ugnsform och lägg bitar av banan över. Blanda ihop grädde, chilisås, vetemjöl och kryddor och häll över kycklingen. Tillaga i 225 grader i ca 20 min. Stek under tiden baconet i bitar och låt det rinna av på hushållspapper. Strö över bacon och solroskärnor. Koka riset enligt anvisningar och servera med sallad.



Källa:Viktväktarna 16 pp/portion.

Plommonmarmelad med citron och ingefära

Hej på er! Hoppas allt är bra med er. Här är vi lite halvkrassliga med förkylningar. Jag har dessutom ganska ont i ryggen, skrutt, skrutt. Men det hör väl kanske till årstiden... Vi går verkligen mot vinter och det märks tydligt på mornarna då det är riktigt kallt nu, -5 i morse. Fram med vinterkläderna säger jag bara.

Denna goooda marmelad piggar nog upp de flesta på morgonen. Med lite smak av både citron och ingefära passar den perfekt på en rostad fralla med ost, men funkar också perfekt på en ostbricka!

Plommonmarmelad med citron och ingefära

500 g röda plommon
1 msk citronsaft
1 msk färsk riven ingefära
2½ dl syltsocker

Halvera plommonen och ta bort kärnan. Dela dom sedan i klyftor. Lägg plommon, citronsaft och ingefära i en kastrull och låt det småkoka tills plommonen är helt mosiga, ca 15-20 min. Tillsätt syltsocker och låt det koka i 3 min till, skumma och häll upp i rena varma burkar. Det blir 2 mindre burkar eller 1 stor. Sätt på lock och låt marmeladen svalna innan den ställs i kylskåpet.

söndag 4 oktober 2015

Kolabullar

Kanelbullens dag idag! Kan ju knappast ha undgått någon. Jag har däremot varken bakat eller ätit några bullar idag. Men faktiskt hittade jag bilder på dessa underbara kolafyllda bullar som jag bakade för ett tag sedan. Receptet kommer Nadja och hennes fina blogg hittar ni HÄR. Håll till godo!



Kolaknyten  ca 36 st

Deg:
150 g smör
½ msk malen kardemumma eller 1 msk hel
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
50 g jäst för söta degar
1 ägg 
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
125 g ljust muscovadosocker
15 g ljus sirap
1½ msk marsanpulver

Pensling:
uppvispat ägg
1 dl pärlsocker

Smält smöret till degen och tillsätt kardemumma (mortla gärna hel själv), mjölk, socker och salt. Låt det bli fingerljummet, 37 grader.
Smula jästen i en stor degbunke eller gärna i en assistent. Tillsätt lite av degvätskan i taget och rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägget och det mesta av mjölet i omgångar medan maskinen jobbar. Spara ca 1 dl till utbaket. Arbeta degen väl tills den blir riktigt smidig och släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk i 45 min.  Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bord och dela i 2 delar. Kavla ut först den ena och bre på hälften av fyllningen.Vik ihop plattan dubbel från långsidan och skär ut 18-20 remsor. Tvinna och snurra ihop remsorna till knutar och lägg över på bakpappersklädd plåt. Gör lika med andra degbiten. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 min. 


VV: Vid 36 st bullar blir varje bulle 5pp.
Hela satsen är 180 pp.