En rätt som jag gjorde för nån helg sedan är denna goda fläskfilégratäng. Gratänger är ju så himla praktisk mat som man kan förbereda och bara värma i ugnen när det börjar närma sig middagstid.
Fläskfilégratäng 4 port
600 g fläskfilé (putsad)
1 tsk flytande margarin
salt, peppar
ca 1 tsk curry
1 purjolök
1 pkt bacon
2-3 tomater
1 dl riven ost (17%)
paprikakrydda
sås:
4 dl creme fraiche (8%)
½ dl chilisås
1 tsk soja
1 tsk curry
1-2 vitlöksklyftor (rivna el pressade)
1½ msk grönsaksfond
1 tsk sambal oelek
Skiva fläskfilén och stek i smöret. Krydda under stekningen med salt, peppar och lite curry. Ta upp köttet och lägg åt sidan. Skiva och stek purjon så den mjuknar lite. Klipp bacon i mindre bitar och stek det lite knaprigt och låt det sedan rinna av på hushållspapper. Lägg purjolöken i botten på en lättsmord ugnsform. Lägg köttet ovanpå och sen baconet.
Blanda ihop allt till såsen i en bunke och bre den över formen. Lägg på skivade tomater och strö över osten. Toppa med lite paprikakrydda och gratinera i 225 grader i ca 20-25 min. Servera med ris eller potatis. Klyftpotatis blev det här och det passade mycket bra!
En riktigt god gratäng som passar bra som bjudrätt i helgen!
Källa: Viktväktarna points 8,5/portion