Receptet hittade jag inne på Jennys matblogg och det påminner väldigt mycket om dumle-kakor, ni vet sådana i folieformar med en nobless över. Men i stället för en (hård, seg) dumlekola gömmer sig i stället en underbar mjuk kolakräm. Ett recept ni inte bara får missa!!!
Kolafyllda kakor ca 20 st
4½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g mjukt smör
1 burk karamelliserad mjölk
(eller 1 burk kondenserad mjölk som kokas ca 3 tim)
1 ask nobless
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vanilj i en bunke eller i matberedaren. Tillsätt smör i mindre bitar och arbeta snabbt ihop en deg. Kyl i ca 30 min. Forma sedan ganska stora bollar och lägg de i folieformar. Gör en ganska stor grop i varje boll och fyll den med karamelliserad mjölk eller dulce de leche som kolakrämen också kallas. Grädda kakorna i 200 grader i ca 8-10 min. Ta ut de från ugnen och lägg en noblesskaka över varje. Låt de svalna och förvara i kyl eller frys.
Karamelleiserad mjölk eller dulce de leche är kondenserad mjölk som har kokats i konservburken i ca 3 timmar och på så sätt bildat en underbar kolakräm. Numera finns det alltså färdig karamelliserad mjölk att köpa och ni hittar den i bakhyllan.
Kolakrämen som blir över kan användas till glass, banoffepaj eller så gör ni denna supergoda pannacotta. Receptet hittar ni HÄR!
Vad gott med kolakräm i kakorna. Ser läckra ut!!!
SvaraRaderaGalet gott säger jag bara!!!
RaderaKan man frysa kakorna?
SvaraRaderajadå det ska inte vara några problem.
Radera