Igår var vi hem till mamma på påskmiddag och bjöds på jättemycket god mat. Jag hade gjort en matjessilltårta som jag hade med mig och laxsnittar. Receptet på matjessilltårtan kommer från Matklubben.
Matjessilltårta
Botten:
½ pkt kavring ca 8 skivor
100 g smör
Fyllning:
2 dl kesella
2 dl creme fraiche
2 burkar matjessill
1 rödlök
1 knippe gräslök
1 knippe dill
4 hårdkokta ägg
6 gelatinblad
(salt)
peppar
Garnering:
kokta ägg
rom
gräslök eller dill
ev hackad rödlök
Börja med att lägga gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Skär bort kanterna på brödet och lägg det i en matberedare med kniv monterad. Smält smöret. Mixa brödet så det blir smulor. Häll ner det smälta smöret mot slutet. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform och tryck ut brödsmulorna. Ställ kallt medan fyllningen görs.
Låt matjessillen rinna av och torka den sedan lätt med hushållspapper. Tärna den ganska smått. Finhacka rödlöken, dill och gräslök. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dom sedan i en kastrull på mycket svag värme (eftervärmen efter smöret kan räcka). Blanda samman kesella och creme fraiche och rör ner gelatinet. Se till att gelatinet inte är varmt när det rörs ner. Blanda ihop röran med det hackade. Tärna äggen och vänd försiktigt ner dom. Smaka och krydda lite försiktigt efter smak. Häll röran i formen och ställ den i kyl till dagen därpå. Flytta över tårtan på ett fat och garnera efter eget tycke.
Till middagen gjorde jag som sagt också små laxsnittar receptet på dessa kommer från Kryddburken och ni hittar receptet här på bloggen sen tidigare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar