VITKÅLSGRATÄNG MED RÖKT SKINKA 6port
1 vitkålshuvud ca 600 g
1 stor gul lök
Några blad svartkål (kan uteslutas)
1 färsk broccolibukett (kan uteslutas)
Ca 300 g rökt skinka i strimlor
Smör
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk sambal oelek
Salt, svartpeppar och chiliexplosion
3 dl vispgrädde
1 dl smetana eller creme fraiche
150 g philadelphiaost
3 dl riven ost
Strimla vitkål och lök och låt det steka lätt i en rejäl klick smör i en stor kastrull. Låt det bara svettas en stund så det mjuknar lite. Tillsätt svartkål och strimlad broccolistjälk om man vill ha det i. Man kan utesluta det och ta lite mer vitkål istället. Tillsätt buljong, kryddor, grädde, smetana eller creme fraiche och färskosten. Låt det få koka ihop i 5-10 min och rör sen ner strimlad skinka. Smaka av och krydda ev mer. Häll över allt i en smord ugnsform och strö över osten. Tillaga i 200 grader i ca 20-30 min. Servera med en god sallad!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar