Ännu ett sopprecept, men det är verkligen sådana tider nu då man längtar efter mustiga och värmande soppor och grytor. Denna kan lätt göras vegetarisk genom att utesluta bacon. Istället kan man knapersteka halloumi i mindre bitar och toppa soppan. Supergott det med!
MUSTIG TOMATSOPPA TOPPAD MED BACON OCH FETAOST 4 PORT
1 stor gul lök
1-4 vitlöksklyftor (ta efter egen smak)
1 röd chili
4 stjälkar bladselleri
Smör till stekning
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
5 dl vatten
3 grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande fond
1 msk torkad oregano
1 msk torkad basilika
1 msk tamarisoja
Toppingen:
2 pkt bacon
1 pkt fetaost
2 dl smetana eller creme fraiche
Hackad persilja
Hacka löken, vitlöksklyftor, chili och sellerin och stek i smör i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och stek med en stund. Tillsätt tomater, vatten, buljong, soja och kryddor och låt soppan få koka ihop under lock tills den blir riktigt mustig. Ca 1 timme fick min stå och småkoka, men vill man kan den såklart ätas direkt den kokat upp också. Smakerna blir dock mustigare och mer utvecklade om man har tid.
Stek bacon i mindre bitar knaprigt och toppa soppan bacon, klickar av smetana, smulad fetaost och gärna färsk hackad persilja.