Dagen middag blev laxfilé som steks i ugnen på saltbädd, pressad potatis och en god kall romsås med räkor mmmmmmm så gott!!! Lax är ju alltid gott och det är väldigt lätt och praktiskt att tillaga en bit hel laxfilé på detta sätt. Håll bara koll när den börjar vara klar så den inte står inne för länge och blir torr. Och såsen är bara sååååå god. Testa nu detta för det blir bara så himla gott!
Lax i ugn på saltbädd
hel bit laxfilè med skinnet kvar
citronpeppar
torkad dill
rivet citronskal
grovsalt
Anpassa mängden lax efter antal personer. Ca 600 g är lagom till 4. Strö ut grovsalt i botten av en ugnsform. Det ska täcka botten helt och vara ett tunt lager. Placera laxen ovanpå med skinnsidan ner. Krydda laxen med citronpeppar, dill och finrivet citronskal.
Kryddningen är såklart valfri, ta det du gillar, men detta blir riktigt gott tycker jag. Stek laxen i 200 grader i ca 20-30 min. Kolla med hjälp av en gaffel för att se när den är klar. Peta lite försiktigt. Stek inte för länge då riskerar laxen att bli torr. Skinnet lämnas praktiskt kvar i formen vid servering.
Kall romsås med räkor 4 port
2 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk chilisås
½ finhackad rödlök
2 dl räkor frysta utan skal (tinade) eller i lag
ca 2 msk stenbitsrom
ca 2 msk finklippt dill fryst går bra
salt, citronpeppar
pressad citron
Blanda ihop yoghurt, majonnäs och chilisås väl. Rör ner lök, rom och dill. Grovhacka räkorna och tillsätt. Smaka av såsen med lite salt, citronpeppar och några droppar citron. Låt gärna såsen stå kallt en stund innan servering.
Servera laxen med pressad potatis, den goda såsen och grönsaker. Mycket gott vill jag lova!
TIPS! För att piffa till frysta grönsaker kan man efter kokning hälla bort vattnet, lägga ner en klick smör och pressa över lite citron. Lägg på locket, skaka om och låt det stå en stund med locket på. Blir mycket godare så.