Om man tröttnat lite på tacos och pulled pork eller bara vill testa något nytt till fredagsmyset kan jag tipsa om denna Texas chili. Riktigt gott och smakrikt blev det och pricken över i:et var absolut den picklade rödlöken! Chilin vinner absolut på att lagas dagen innan och sedan värmas upp, då smakerna hunnit mogna över natten. Men vill man kan man ju såklart äta den samma dag också. Kanske något att testa i helgen? Receptet är från Tommy Myllymäki på recept.nu. men jag har ändrat lite...
Texas chili 4 port
ca 800 g högrev eller annat nötkött
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
3 dl vatten
salt
Tärna köttet (jag använde fransyska) och stek så det får fin färg runtom. Tillsätt lök, kryddor, chili och tomatpuré och låt det steka lite till. Tillsätt fond och vatten och låt sedan grytan få småkoka tills det är så mört att det trådar sig. Det tar ca 3-6 timmar beroende på köttet och spisvärme. I slutet kan man försiktigt röra med en visp så köttet faller isär.
Smaka av och tillsätt ev mer salt och kryddor. Har du möjlighet så förbered gärna dagen innan och värm sedan på. Servera chilin med tortilliabröd, salladsblad, tomater (gärna tärnade med hackad koriander) matlagningsyoghurt eller gräddfil och den picklade rödlöken!
Picklad rödlök
2 röda lökar
2 msk ättikssprit 12%
4 msk strösocker
6 msk vatten
Skiva rödlöken tunt. Blanda resten till lagen och rör tills sockret löst sig och häll den sedan över rödlöken. Låt det stå kallt nån timme innan servering.