Till farsdag bjöd jag pappa på middag och gjorde då denna läckra paj till efterrätt. Äkta tiramisu har jag faktiskt aldrig ätit så om det finns så mycket likheter (förutom vissa ingredienser) vet jag inte men riktigt god blev den i alla fall.
Tiramisupaj
Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
½ dl mandelmjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör rumstempererat
1 äggula
ev nån msk vatten
Fyllning:
200 g mörk blockchoklad
1½ dl vispgrädde
1 burk mascarponeost 250 g
½ dl florsocker
2 msk starkt kaffe
1-2 msk kaffelikör tex kahlua
Topping:
200 g philadelphiaost
ca 1 dl lätt creme fraiche
½ dl florsocker
rivet skal av ½ -1 apelsin
kakao
Börja med degen. Blanda allt i en matberedare så går det snabbt och enkelt. Kör snabbt ihop allt till en deg, den ska precis bara gå ihop. Tillsätt ev lite vatten om den inte vill gå ihop. Låt degen vila inplastad i kyl i minst 30 min. Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar botten. Nagga och grädda i 225 grader i ca 15 min eller tills den fått fin färg och är genomgräddad. Låt den kallna.
Smält chokladen i vattenbad eller försiktigt i micron. Låt den svalna lite. Blanda samman mascarponeost, florsocker, kaffe och likör efter smak. Rör ner chokladen. Vispa grädden fluffig och vänd ner. Häll ner fyllningen i pajformen och ställ den i kyl i minst 2-3 timmar eller gärna över natten. Rör ihop philadelphia med creme fraiche och florsocker. Tillsätt finrivet apelsinskal efter smak. Bre ut det över pajen och sikta över kakao innan servering.
I pajen gömmer sig en härlig form av chokladmousse med smak av lite kaffe och kahlua och den lite syrliga toppingen med apelsinsmak bryter av fint. Choklad och apelsin är ju en klassisk kombination som går hand i hand!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar