Helstekt renytterfilé 4-5 port
1 renytterfilé ca 700 g
salt, peppar
smör
Putsa filén från senor och krydda den med salt och peppar (vi hade vitpeppar). Stek den i smör så att den får fin yta runtom. Denna var ganska smal så jag efterstekte inte i ugnen utan det räckte i stekpannan, men vill man ha koll på temperaturen så ska den vara mellan 55-58 grader. Man ska inte steka sådant här kött för länge, utan det ska vara rosarött i mitten. Låt det vila en stund innan du skär upp det. Servera med potatisgratäng och såsen.
Tänk på att köttet måste ligga framme en stund innan tillagning så att det blir rumstempererat, annars får det inte lika fin stekyta eller fin rosafärg inuti.
Trattkantarellsås 4-5 port
ca 2 dl förvällda trattkantateller
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
smör
2 msk vetemjöl
ca 1 dl vitt vin
ca 3 dl grädde
steksky
salt, peppar
Hacka kantarellerna grovt och finhacka schalottenlök. Fräs i smör tills vätskan kokat in. Tillsätt finhackad vitlök och pudra över mjöl. Spä med vin och grädde till önskad konsistens. Vispa ur stekpannan med lite vatten och sila ner skyn i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Om man inte har förvällda eller färska trattisar kan man ta knappt 1 dl torkade och lägga i lite ljummet vatten tills de mjuknar. Spara då vattnet att använda för att späda såsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar