lördag 29 september 2012

Mammas goda vinbärskaka

Egentligen vet jag att vinbärssäsongen är över, men denna kaka bakade jag på de allra sista bären och sen har det helt enkelt inte blivit av att blogga om den. Denna supergoda vinbärskaka har min mor alltid bakat i en riktig gjutjärnsstekpanna och därför gör även jag det och inbillar mig att bara det bidrar mycket till att den blir så fantastisk god. Men har man ingen sån panna går det (säkert) lika bra i en vanlig springform. 

Mammas vinbärskaka

2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
100 g smält smör
ca 2 dl vinbär

Vispa ägg och socker riktigt poröst. Vänd ner mjöl och smält smör. Häll smeten i en smord och bröad form eller gjutgärnsstekpanna av mindre modell, ca 20 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min. Låt den svalna och stjälp sedan upp den på ett fat och garnera ev med färska vinbär och pudrat florsocker.
Kakan kan också bakas med frysta bär, men då kan man pudra de med potatismjöl innan man strör de över smeten så att kakan inte blir så lös. Sen blir det ju såklart extra fint att garnera med färska vinbär och lite hela klasar, men om man inte har tillgång till det kan man bara pudra lite florsocker över.


fredag 28 september 2012

Kassler i het sås

Vilken vacker höstdag denna fredag bjuder på! Denna årstid är verkligen underbar sådana här dagar:) Sitter nu och börjar redan längta till kvällens middag då vi ska göra hemmagjord pizza, en riktig fredagsfavorit här hemma. Är ni också sugna på det så kika in under kategorin "pizza" där hittar ni olika tips på hur vi brukar göra.

 Är ni inte sugna på pizza kan ni ju kolla in det här receptet på en superenkel kasslerrätt med ganska het sås. Rätten som kan göras antingen på spisen eller i ugnen har jag hittat på kokaihop och kallas passande nog "fredagskassler". På spisen blir det mer som en gryta och i ugnen en gratäng. Gott vilket som är det i alla fall!

Fredagskassler  ca 4-5 port

500 g kassler
1 gul lök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 dl mangochutney
1-4 tsk sambal oelek
ca 3-4 dl matlagningsgrädde
salt,peppar
(riven ost)

Skiva kasslern i ganska tunna skivor. Hacka gul lök och paprika. Stek det lätt i lite smör och tillsätt pressad vitlök, mangochutney, grädde och sambal efter smak. Lägg ner kassler och låt det sjuda på svag värme i ca 10-15 min under lock. Smaka av med salt och peppar.

Om rätten lagas i ugnen lägger man kasslerskivor lite omlott i en smord ugnsform och häller såsen över. Strö då på lite ost och gratinera i 225 grader i ca 15 min. Om såsen smakas av innan kassler tillsatts så kan den upplevas osalt, men kassler ger av sig ganska mycket salt så man kan hellre salta på senare än riskera att den blir för salt.

Servera med ris eller klyftpotatis och en god sallad!

måndag 24 september 2012

Morotsbröd i långpanna

Här kommer ett tips på ett superenkelt och gott bröd som blir väldigt saftigt och får dessutom en underbar färg av morötter. Receptet finns egentligen redan på bloggen, men jag tänkte uppdatera det lite med bättre bilder. Håll till godo alla!


Morotsbröd i långpanna

50 g jäst
5 dl mjölk
½ dl rapsolja
2-3 morötter
2 tsk salt
2 rejäla msk honung
½ dl hela linfrön
1 dl havregryn
4 dl fullkornsvetemjöl
ca 6-8 dl manitobamjöl eller vetemjöl special
eller vanligt vetemjöl

Smula jästen i en degbunke, gärna assistent. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör om så det löser sig helt. Tillsätt resten utom manitobamjöl. Rör noga så allt blandar sig, tillsätt sedan under tiden mjöl. Degen får gärna vara lite kladdig och absolut inte för kompakt. Arbeta degen väl och låt den jäsa under bakduk i 30 minuter. Stjälp upp degen direkt i en bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm). Platta ut degen med lite fuktade händer. Skär degplattan i rutor och jäs i ytterligare 30 min under bakduk. Grädda i 200 grader lite under mitten i ca 20-25 min. Brödet ska ha en fin ljusbrun yta och tiden kan variera mellan ugnar. Låt brödet svalna under bakduk och dela det sedan i rutor och sen mitt itu.

Det här är verkligen ett supergott och saftigt bröd som håller sig bra några dagar i skafferi, men som alla bröd är det ju såklart godast nybakat med smör och en ostskiva på!

*Manitobamjöl är ett nytt sorts mjöl som liknar vetemjöl-special, men ger ännu luftigare bröd och jag kan verkligen rekommendera det just till det här brödet. Jag hade också fullkornsvetemjöl i och tyckte det blev jättebra. Men om man vill kan man ju såklart utesluta det också och bara baka brödet på vanligt vetemjöl!*

lördag 22 september 2012

Slottsstek på älg och pressgurka

En solig men kall morgon idag, en fin höstdag verkar det bli! Tänkte idag tipsa er om en riktig klassiker, nämligen slottsstek med en riktigt god gräddsås, kokt potatis, kokta morötter, pressgurka och svartvinbärsgelé som tillbehör. Sååå, såååå gott! Jag gjorde steken på älgkött, men annars går det lika bra med en nötstek tex fransyska. 

Slottsstek  ca 4-6 port

ca 1½ stek av älg eller nöt
smör
salt, svartpeppar
1 gul lök
1-2 morötter
1 bit rotselleri
3 msk tomatpuré
1 msk ljus sirap
3 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond el 1 buljongtärning
2 dl vatten
1 lagerblad
1 tsk timjan
5 vitpepparkorn

sås:
silad sky
ca 3 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
salt,peppar

Putsa steken fri från senor om det behövs. Bryn den sedan i en stekpanna med smör i och krydda under tiden med salt och peppar runtom. Bryn tills den fått fin yta runt hela. Flytta över till en gryta och tillsätt skalade rotsaker i bitar, tomatpuré, sirap, vinäger, fond, kryddor och vatten. Låt det småkoka under lock tills steken är genomklar och har en innertemperatur på ca 75 grader. 

Ta upp köttet och sila ner skyn i en ny gryta. Späd med grädde och smaka av med gelé, salt och pepppar. Skär köttet i tunna skivor och lägg ner i såsen. Låt allt ev småkoka en stund till för ännu mörare kött, eller servera direkt. Jag gillar när köttet tillagats länge och är riktigt mört så det nästan faller sönder, men det är helt och hållet en smaksak och beror också mycket på vilket kött man använder så ni får testa er fram! 

Pressgurka  ca 4 port

½ gurka
2 msk strösocker
2 msk ättikssprit
1 dl vatten
½ tsk salt
färsk bladpersilja

Skiva gurkan i tunna fina skivor och lägg ner i en skål. Blanda resten utom persilja och häll lagen över gurkan. Klipp persilja över. Lägg ett mindre fat över gurkan och ställ på en tyngd tex en mortel så att gurkan pressas ihop. Låt det stå så nån timme i kyl innan servering.

Servera steken och såsen med kokt potatis, kokta morötter, pressgurkan och en klick svartvinbärsgelé. Klassisk och supergod söndagsmiddag!!!





torsdag 20 september 2012

Laxburgare med avokadosalsa

För ett tag sedan gjorde jag dessa laxburgare men har inte riktigt haft tid att lägga ut receptet förrän nu, så jag hoppas att jag kommer ihåg receptet rätt....Riktigt gott blev det i alla fall, så jag kan verkligen rekommendera denna rätt. Vi serverade icas nya jumbo frites till som var riktigt goda, en avokadosalsa och en enkel vitlökssås! Sååå gott!

Laxburgare med avokadosalsa  4 port

laxburgare:
500 g laxfilé, skinn och benfri
2-3 salladslökar
1 röd chili
litet knippe färsk bladpersilja el koriander
3 tsk fisksås
2 tsk japansk soja
lite vitpeppar

avokadosalsa:
2 avokado
2 tomater
½ mindre rödlök
½ röd chili
bladpersilja eller koriander
½ lime
olivolja
lite salt

vitlökssås:
2 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
citron el limesaft
salt, peppar

Börja med såserna som mår bra av att stå till sig lite i kylen innan servering. Vitlökssåsen: Blanda creme fraiche med pressad eller riven vitlök, några droppar citron eller limesaft, lite salt och peppar. Salsa: Skär avokado och urkärnad tomat i bitar. Finhacka lök, chili och persilja. Finriv skal av ½ lime och pressa saften. Blanda ihop allt med en skvätt olivolja och en nypa salt, smaka er fram.

Laxburgare: Skär laxen i bitar och lägg ner i en matberedare. Finhacka lök och chili och lägg ner. Tillsätt fisksås, soja, peppar och persilja. Fisksås och soja kan uteslutas och istället tillsätter man salt, ca 1-1½ tsk tror jag blir bra. Mixa allt till en färs, fint eller grovt efter eget tycke. Dela upp färsen till 4 och forma till biffar. Stek i smör tills de är genomstekta, men inte mer då blir de torra. Lägg upp salladsblad på ett hamburgerbröd, laxen på sen salsa och vitlökssås. Toppa med bröd och servera med pommes.
Bara att äta och njuta....

onsdag 19 september 2012

Mammas marängtårta i långpanna

Idag är ingen vanlig dag för det är Lars födelsedag....:) Så dagen till ära har vi ju såklart firat med tårta, för vad är en födelsedag utan tårta?! Det här typ världens godaste tårta. Jag har tidigare lagt ut ett recept på denna, men det här receptet kommer från mamma och är ännu godare! Botten blir lite högre och hela tårtan lite maffigare och godare. Tårtan kallas också herrgårdstårta, glömmingetårta, pinocciotårta och brittatårta. Supergod är den i alla fall!

Mammas marängtårta i långpanna  ca 10-12 bitar

sockerkaksbotten:
200 g smör
2 dl strösocker
4 äggulor
3 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1½ dl mjölk

maräng:
4 äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
mandelspån

fyllning:
3-4 dl vispgrädde
nån msk strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
bär

Vispa mjukt smör och socker fluffigt. Vispa ner 1 äggula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner växelvis med mjölken. Klä en långpanna med bakplåtspapper och smörj det väl. Bre sedan ut smeten. Vispa äggvitor till hårt skum och vispa ner lite socker och vanilj åt gången. Bre ut marängen på sockerkakssmeten och strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-30 min. Känn med sticka när botten är genomgräddad. Lägg ev över ett bakplåtspapper mot slutet så marängen ej blir för mycket gräddad.


Låt botten svalna och dela den sedan på mitten. Lägg ena delen på en bricka. Vispa grädde med socker och vanilj och bre ut på botten. Fördela bär över. Färska är godast men det går jättebra med frysta tinade också, men låt de gärna rinna av lite innan. Lägg andra botten över. 

Bottnarna kan vara lite svårhanterliga, men om man lägger de i frysen en stund innan man ska montera ihop tårtan så går det superbra! Man kan även förbreda tårtan långt innan och förvara den i frysen, utan fyllning alltså.
Godaste tårtan som dessutom räcker till många!
Födelsedagskillen själv, med nya SAIK-tröjan som han fick i  present av mig. Invigs på lördag.....



måndag 17 september 2012

Köttfärsbiffar i tomatsås

Här kommer ett tips på hur man enkelt varierar vanliga köttfärsbiffar eller som ett alternativ till spagetti och köttfärssås. Biffarna blir riktigt saftiga och goda tillsammans med den krämiga tomatsåsen. Använd gärna färska kryddor så blir det ännu godare. Kokt bandpasta passar bäst till denna rätt!

Köttfärsbiffar i krämig tomatsås  4 port

Biffarna:
400 g köttfärs
1½ msk potatismjöl
½-1 dl mjölk
ca ½ msk kalvfond
ca ½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta
½ gul lök
örtkrydda tex oregano, persilja, basilika

Tomatsås:
1 liten burk tomatsås med basilika 
(eller 1 burk krossade tomater med örtkrydda)
2 dl grädde
1 tsk soja
kalvfond
en nypa socker
salt,peppar
örtkryddor

Garnering:
färsk persilja
parmesanost

Blanda färsen med potatismjöl och mjölk till lagom konsistens. Finriv löken och vitlök och rör ner tillsammans med fond, salt och peppar. Hacka örtkryddor efter egen smak och rör ner. Har man inte färska kan man ta ca 1 tsk torkade. Forma färsen till 4 stora biffar och stek de i smör tills de fått fin färg på båda sidor. De behöver inte vara helt genomstekta.

Ta upp biffarna och häll ner tomatsåsen och grädden i pannan. Låt det koka upp och tillsätt sedan kryddor efter smak. Det beror mycket på hur tomatsåsen redan är kryddad så smaka er fram. Tillsätt gärna finhackade färska örtkryddor. Lägg ner biffarna igen och låt allt sjuda under lock en stund. Koka under tiden pastan. Tillsätt ev lite vatten eller mjölk om såsen verkar för tjock. Klipp över rikligt med persilja och finriv parmesanost över biffarna. Servera med nykokt pasta.


fredag 14 september 2012

Fläskfilégryta med kryddig korv

Fredag idag och jag tänkte tipsa er om en supergod fläskfilégryta som kanske kan passa nu under helgen. I butiken finns det en uppsjö av olika kryddiga korvar. De jag använde heter kolbaz, men det går nog bra med vilka som!

Fläskfilégryta med kryddig korv  ca 4-5 port

1 fläskfilé
salt
svartpeppar
chiliexplosion-krydda
1 pkt kryddig korv (3 st)
1 gul lök
1 paprika
2 dl creme fraiche
ca 3 dl grädde
1 msk kalvfond
ca 4 msk syltlök
cayennepeppar

Putsa fläskfilén och skär i skivor. Stek i smör och krydda med salt, peppar och chilikrydda. Lägg över köttet i en gryta. Skär korven i slantar och stek en stund. Flytta över till grytan och stek till sist hackad gul lök och paprika i bitar. Blanda ner det och resten av ingredienserna i grytan och låt det puttra ihop en stund. Smaka av med lite cayenne och servera med kokt ris. Supergott!!!

onsdag 12 september 2012

Pasta med kantareller

Nu är det ett tag sedan jag uppdaterade bloggen, men har ändå sett att jag fått 2 nya följare via bloglovin de senaste dagarna! Det är verkligen jätteroligt och jag blir så glad över alla ni som läser min blogg! 

Nu åter till receptet....Det här är verkligen en superenkel pastarätt som man svänger ihop snabbt som ögat och passar perfekt nu på hösten när skogarna är fulla av svamp. Är ni inga svampplockare så får ni göra som jag och plocka de i grönsaksdisken, går precis lika bra men nån dag ska jag lära mig allt om att plocka svamp...

Pasta med kantareller  2-3 port

150-200 g färska kantareller
1 shalottenlök
1 burk creme fraiche med kantarell-champinjonsmak
salt,peppar
ev lite mjölk
parmesanost
1 pkt färsk bandpasta

Borsta kantarellerna noga så allt smuts försvinner. Använd en speciell svampborste eller en brödpensel, undvik att skölja den. Skär svampen i mindre bitar och finhacka löken. Stek i smör en stund och häll sedan på creme fraichen. Låt det puttra ihop en stund och smaka sedan av med salt och peppar och späd ev med lite mjölk om det verkar bli för tjockt. Koka pastan enligt paket, häll av vattnet och häll såsen över pastan och blanda runt. Lägg upp och toppa med finriven parmesan. Riktigt gott blev det!!!

lördag 8 september 2012

Ceasarsallad med hemmagjord dressing

Godmorgon lördag! Inga direkta planer här så vi får ta dagen som den kommer....Fredagsmiddagen igår blev ceasarsallad på mitt vis med egen dressing, såååå himla gott! Anpassa mängderna sallad efter antal personer och dressingen räcker till 3-4.

Ceasarsallad med dressing 

romansallad
stekt el grillad kycklingfilé
knaperstekt bacon
brödkrutonger
parmesanost

Dressing:
1 äggula
2 sardellfiléer
½-1 tsk dijonsenap
½ vitlöksklyfta
2 tsk pressad citron
1 dl rapsolja
1 msk creme fraiche
½-1 dl finriven parmesanost
salt, svartpeppar

Börja med dressingen som gärna får stå till sig nån timme i kyl innan servering. Lägg äggula, finhackade sardeller, senap (jag tog den mindre mängden) pressad el riven vitlök och citron i en bunke. Vispa med elvisp nån minut och tillsätt sedan olja droppvis under vispning. Vispa tills den blir lite tjockare i konsistensen, typ som lite lösare majonnäs. Rör ner creme fraiche för lite lättare/fräschare smak och parmesanost. Smaka av med salt och peppar. 

Lägg upp grovt skuren sallad på fat och ringla över dressing. Toppa med knaperstekt bacon, krutonger lite mer dressing och hyvlad parmesanost. Använd gärna potatisskalare för att hyvla osten. Servera med tunt skivad kycklingfilé vid sidan om.
Egna brödkrutonger gör man enkelt genom att skära vitt bröd i kuber och steka tillsammans med lite olja så de får fin krispig yta. Jag använde ciabatta som jag skar i lite grövre kuber och stekte med olivolja och lite pressad vitlök. Supergott!!!



måndag 3 september 2012

Ångkokt torskrygg

Ny vecka och denna dag strålar solen! Idag ska jag göra ett riktigt storkok, nämligen älgköttsoppa! Men först tänkte jag tipsa er om en riktigt god hälsosam vardagsrätt. Fisk i alla former är ju nyttigt och ännu bättre blir det när man ångkokar den så alla näringsämnen stannar kvar. Detsamma gäller grönsaker. Så här tillagade jag allt i ett, riktigt smidigt och riktigt gott!

Ångkokt torskrygg  

1 torskryggbit/person
salt, vitpeppar

Spola upp lite vatten i en kastrull, så pass att det inte riskerar att koka bort, men inte så mycket att det kommer upp igenom ånginsatsen. Placera den i kastrullen och koka upp vattnet. Dra ner värmen så det bara sakta sjuder. Salta och peppra fisken lite runtom och lägg ner den i ånginsatsen. Lägg på lock och vänta tills fisken är helt vit och klar igenom. 

Här la jag först sockerärtor i ånginsatsen och sen fisken ovanpå så allt blev klart samtidigt. Andra grönsaker kan också tillagas på detta vis, så ta det ni gillar! 

Ånginsatsen kommer från Ikea och kostar inte många kronor, men finns säkert liknande på andra affärer som säljer husgeråd.

Här serverades fisken med en enkel vitsås på smör, vetemjöl, mjölk och lite salt & peppar. Ett kokt ägg och potatis och sen var middagen komplett. Såååå gott!


lördag 1 september 2012

Irish coffee

Såhär på lördagkväll kanske jag kan fresta er med en klassisk drink, nämligen irish coffee. Inget som jag gillar då jag varken tycker om kaffe eller wiskey, men Lars älskar dom!

Irish coffee  1 glas

1 tsk farinsocker
3 cl wiskey
ca 2 dl nybryggt kaffe
ca 1 msk vispad grädde
kakao

Börja med att spola varmt vatten i ett högt glas, gärna äkta irish coffee-glas så det får bli varmt och inte riskera att spricka. Häll ut vattnet efter en stund och lägg ner socker. Ställ ner en lång sked i glaset. Tillsätt wiskey och häll på kaffe så det rinner längs skeden. Rör om så allt blandas och sockret löser sig. Toppa med vispad grädde och pudra över lite kakao. Servera direkt!

Tacopizza

Har just kommit hem från Matfesten där vi åt lunch. Vi köpte först en kantarelltoast som vi delade på och sen köpte Lars en langos med skagenröra och jag en älgskavskebab med lingondressing. Toasten och kebaben fick ett godkänt betyg (inte mer) och langosen klart underkänt. Mätta blev vi i alla fall och det är ju riktigt trevligt att det händer något sådant i stan, vilket också alla getingar i skellefteå kommun upptäckt som slogs vilt om all mat....

Igår gjorde vi i alla fall tacopizza till middag som blev supergod! Mycket godare än dagens lunch kan jag lova!


Tacopizza  1 långpanna

Pizzadeg:
25 g jäst
2½ dl ljummet vatten
1 msk olivolja
ca 1 tsk salt
1 dl grahamsmjöl
ca 3-5 dl vetemjöl gärna special

Fyllning:
500 g köttfärs
1 påse tacokryddmix+vatten
tomatpuré
1 burk tacosås
riven ost
färska tomater
gul lök

Topping:
fefferoni
1 påse knorr tortilliadippmix
2 dl gräddfil
tortilliachips

Börja med degen: Lös jästen i vattnet och tillsätt olja, salt och graham. Tillsätt sedan så mycket mjöl så att degen blir smidig, men inte för fast. Jäs under bakduk i ca 45 min. Stek under tiden färsen och tillsätt kryddor och vatten enligt påsen. Blanda också ihop tortilliadippen med gräddfil och ställ kallt.

Kavla ut degen så den täcker en långpanna. Bre ut ett tunt lager tomatpuré på botten och sen tacosåsen. Fördela färsen över och sen på med riven ost, skivade tomater och skivad lök. Grädda i 225 grader i ca 20 min.
Toppa den nygräddade pizzan med fefferoni och ringla över dressingen. Stick ner några tortilliachips och servera direkt!

Servera gärna med pizzasallad. Den gör man enkelt själv och blir dessutom ännu godare än pizzerians! Receptet hittar du HÄR!