Lax i ugn på saltbädd
hel bit laxfilè med skinnet kvar
citronpeppar
torkad dill
rivet citronskal
grovsalt
Anpassa mängden lax efter antal personer. Ca 600 g är lagom till 4. Strö ut grovsalt i botten av en ugnsform. Det ska täcka botten helt och vara ett tunt lager. Placera laxen ovanpå med skinnsidan ner. Krydda laxen med citronpeppar, dill och finrivet citronskal.
Kryddningen är såklart valfri, ta det du gillar, men detta blir riktigt gott tycker jag. Stek laxen i 200 grader i ca 20-30 min. Kolla med hjälp av en gaffel för att se när den är klar. Peta lite försiktigt. Stek inte för länge då riskerar laxen att bli torr. Skinnet lämnas praktiskt kvar i formen vid servering.
Kall romsås med räkor 4 port
2 dl turkisk yoghurt eller creme fraiche
2 msk majonnäs
2 tsk chilisås
½ finhackad rödlök
2 dl räkor frysta utan skal (tinade) eller i lag
ca 2 msk stenbitsrom
ca 2 msk finklippt dill fryst går bra
salt, citronpeppar
pressad citron
Blanda ihop yoghurt, majonnäs och chilisås väl. Rör ner lök, rom och dill. Grovhacka räkorna och tillsätt. Smaka av såsen med lite salt, citronpeppar och några droppar citron. Låt gärna såsen stå kallt en stund innan servering.
Servera laxen med pressad potatis, den goda såsen och grönsaker. Mycket gott vill jag lova!
TIPS! För att piffa till frysta grönsaker kan man efter kokning hälla bort vattnet, lägga ner en klick smör och pressa över lite citron. Lägg på locket, skaka om och låt det stå en stund med locket på. Blir mycket godare så.
Hej!
SvaraRaderaHar lagat detta redan en gång, och lagar nu den för andra gången då det är så fantastiskt gott!! Och så enkelt att göra. Riktig bjudmat dessutom:))
Tack för den! Mannen hälsar att "du är bäst"!
Men så kul att höra! Håller med om att det är bra bjudmat, lax brukar uppskattas av de flesta. Hälsa mannen och tacka :)
RaderaHej!
SvaraRaderaHåller med föregående skribent!
Det finns även här en matglad man som är jättenöjd!
Så tack för receptet!
Va roligt!!!
RaderaExtra kul att "gubbarna" som blir så nöjda ;)
Ha det så bra!
Hallå! Tack för supergott recept. Såsen är inte & leka med, mums. Använde dock smögenräkor.. Du vet ju vad Per Morberg säger, räkor i i lag är usch..:-)
RaderaKul att du gillade mitt recept! Ja, såsen är verkligen super och visst är det som du säger "riktiga" räkor går ju inte att jämföra. Men jag brukar oftast använda frysta färdigskalade just till den här om jag inte ska lyxa till det extra mycket. Tycker ändå det funkar och sen så går det fortare också :)
Raderaska inte formen smörjas med smör före grovsaltet ?
SvaraRaderaNej det behövs inte, det kommer inte att fastna i formen!
RaderaJag gjorde den och den gick verkligen hem här ,kommer att göra många ggr ..tack för en bra sida med massor av gott som jag kommer testa .
RaderaSå roligt att höra! Hoppas att du hittar mer som faller dig i smaken...:)
RaderaSuveränt gott - alla blev sååå nöjda!! tack :)
SvaraRaderaSå roligt att höra!
RaderaÄr nyfiken på vad det är för chilisås? Är det sådan där sweet chili a´la Thailand?
SvaraRaderaTänkte laga det i helgen. :)
mvh Håkan
Nej det är " vanlig " chilisås typ heinz! Lycka till / Therese
Raderafisken ser god ut...så imorgon ska jag prova den på fsk..så hoppas mina små änglar gillar den.
SvaraRadera