Fylld helstekt fläskytterfilé ca 4-6 port
1 fläskytterfilé ca 1 kg
salt, peppar
1 burk catadouost valfri smak
soltorkade tomater
färsk basilika
Sås:
steksky+ca ½ dl vatten
2½ dl matlagningsgrädde
en klick cantadouost
kalvfond
soja
maizenaredning
Lägg filén på en skärbräda och skär ett djupt snitt från övre kant och ner. Vinkla kniven och fortsätt och skär så att man kan vika ut filén som ett stort ark. (Hoppas ni förstår hur jag menar, riktigt svårt att förklara). Salta och peppra och bre på osten, men spara en klick som ska vara i såsen. Jag tog smaken gräslök/basilika. Finhacka tomaterna och strö över och lägg ut basilikablad. Rulla ihop köttet som en rulltårta och bind ihop det med steksnöre. Salta och peppra på utsidan och stek det i smör så köttet får fin färg runtom. Stek klart i ugnen i 200 grader tills köttet har en innertemperatur på 70 grader. Ta upp köttet ur formen och låt det vila i folie under tiden såsen förbereds.
OBS! Skär inte bort fettkappan på köttet för då blir det torrt, se bara till att när ni ska rulla ihop det att fettet hamnar på utsidan. Köttet behöver alltså inte putsas alls.
Såsen: Häll ner lite vatten i formen där köttet legat och vispa runt så alla smaker lossnar och blandar sig i vattnet. Häll över skyn i en kastrull och tillsätt grädde och lite ost. Låt det koka upp och smaksätt med lite kalvfond och en skvätt soja. Red såsen till önskad konsistens.
Klipp bort steksnöret från köttet och skiva upp det. Servera med potatisgratäng, såsen och en sallad. Köttet blev riktigt saftigt och gott när det tillagades på detta vis! Recept på potatisgratängen hittar ni HÄR.
Jättegott, det har jag inte gjort för sista gången .
SvaraRaderaSå roligt att höra Maud! :) Tycker själv att köttet blir extra saftigt och gott på detta viset!
Radera