Grekisk pyttipanna 6 port
2 st fläskfiléer ca 1 kg
1½ dl raps eller olivolja
½ dl kinesisk soja
1½ tsk sambal oelek
1 msk färsk finriven ingefära eller 1 tsk torkad
3 vitlöksklyftor
svartpeppar
lite salt
ca 10-12 potatisar
sötpotatis eller morötter
2 rödlökar
2 paprika
4-5 tomater
2 pkt fetaost
Vitlökssås:
4 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
1½ tsk italiensk salladskrydda
2-3 rivna vitlöksklyftor
Putsa fläskfilén och skiva i ca 1 cm tjocka skivor. Tryck till lite med handen. Blanda ihop olja, soja, sambal, ingefära, hackad eller skivad vitlök och lite salt och peppar till en marinad och häll över köttet i en påse. Knyt åt och marinera i kyl i minst 5 timmar men helst över natten.
Blanda ihop allt till såsen och låt den stå kallt helst nån timme innan servering.
Skala och klyfta potatis och sötpotatis och eller morötter. Ta mängd efter behov och tycke. Lägg över i en långpanna som INTE ska smörjas innan. Klyfta även lök, paprika och tomater och lägg på. Ta upp köttet ur marinaden och lägg skivorna ovanpå grönsakerna. Ställ in i ugnen i 225 grader i ca 30-40 min. Ta ut formen och smula över fetaost. Ställ in i 5-10 min till. Servera med såsen och en sallad.
Det ser gott ut :)
SvaraRaderaDet är riktigt gott kan jag lova! :)
RaderaHar precis tillagat denna rätt och även ätit den. Supergott! Lät dock inte fläskfilén vara inne i ugnen lika länge som grönsakerna. Såsen till var också jättegod! Detta kommer vi att laga fler gånger.
SvaraRaderaJa visst är det gott!! Man kan ju absolut göra som du och lägga på köttet efter en stund, eftersom det kan bli lite torrt annars. Jag hade faktiskt också fått det tipset, men tyckte det funkade bra att lägga på allt (utom fetaosten) på en gång. :)
Radera