tisdag 23 oktober 2012

Morotskaka

Go´morron! Ännu en vacker höstdag och lite snö under natten har vi fått så ett tunt vitt lager täcker marken och hustaken. Startade dagen med en uppfriskande prommis, nya broddarna på förstås, bästa starten man kan önska sig! Ett litet smarrigt recept har jag också till er och denna gång är det morotskaka. En riktig favorit för mig och jag blev så frestad när jag för en tid sedan läste om det på fina bloggen cookies n dreams, så jag var bara tvungen att baka. Suuuupergott säger jag bara!!!

Morotskaka

3 ägg
3 dl strösocker
300 g finrivna morötter
2 1/4 dl rapsolja
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 tsk mald kardemumma
2 msk kanel

Topping:
30 g mjukt smör
1½ dl florsocker
200 g philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
ca 2 msk pressad citron

Vispa ägg och socker ganska lätt. Blanda ner morötter och olja. Blanda samman alla torra ingredienser och sikta ner i smeten. Vänd runt så allt blandar sig till en slät smet. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 min. Den får gärna vara liiite kladdig i mitten, då blir den extra saftig. Låt den svalna.

Vispa ihop allt till toppingen. Jag började att vispa ihop smör och florsocker och tillsatte sedan resten och vispade med elvisp till en slät och fluffig smet. Bre ut på kall kaka. Låt den gärna stå i kyl till dagen efter, blir bara ännu godare. Denna bakade jag och tog med när vi skulle bort på middag, så därför blev det bara en halvdålig bild i all hast. Men jag hoppas ni ändå förstår hur himla god denna kaka är!


måndag 22 oktober 2012

Rivig köttfärssoppa

Hej alla fina! Hoppas ni haft en fin helg och en bra start på denna vecka. Idag hänger snön i luften och det är riktigt kallt och frostigt ute, men så fint och mysigt liksom. Idag bjuder jag på ett riktigt höstrecept, nämligen en värmande köttfärssoppa. Denna åt vi av nästan hela förra veckan och den blev bara godare och godare för varje dag den värmdes upp. 

Rivig köttfärssoppa  4-6 port

300 g köttfärs
1 gul lök
3 morötter
4 potatisar
1 squash
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
1-1½ liter vatten
2 köttbuljongtärningar
2 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
1 tsk sambal oelek
peppar
(salt)
hackad persilja

Bryn färs och hackad lök i en soppgryta. Skala och grovriv morötter och potatis. Riv även squash som inte ska skalas. Blanda ner grönsakerna och låt det fräsa med en stund tillsammans med tomatpuré. Tillsätt tomater, vatten, buljong, paprika, timjan och sambal. Låt det koka på svag värme i minst 15 min. Soppan blir egentligen bara godare ju längre den får koka. Smaka av med salt och peppar innan servering och rör ner finklippt persilja. Servera med en klick creme fraiche eller yoghurt och gott bröd!

lördag 20 oktober 2012

Hemmagjord svartvinbärslikör

Hej alla fina läsare! Hoppas ni haft en fin dag. Här har det varit så vackert väder med solsken hela dagen, men kallt dock, just och pass över +strecket. Men på med varma kläder så är det riktigt skönt. 

Tänkte tipsa er om något riktigt smarrigt, nämligen hemmagjord svartvinbärslikör! Ja, jag vet att vinbärssäsongen är över, men kanske kan det funka med frysta tinade (vet ej och vågar inte lova) annars sparar ni bara tipset till nästa år. Blev riktigt gott faktiskt. Vi är inga likördrickare egentligen, men det passar väldigt bra att blanda goda drinkar på och sen är det ju en rolig gåbort-present.


Hemmagjord svartvinbärslikör  ca 1 liter

1 liter svarta vinbär
70 cl sprit tex vodka
3-4 dl socker eller vit sirap

Rensa och skölj bären. Lägg de i en stor glasburk med tätt lock. Häll över sprit och förslut burken. Ställ det mörkt i rumstemperatur i 3 veckor. Vänd runt burken nån gång då och då, tex en gång per dag. 
Efter 3 veckor silar man bort bären och kastar de. Rör ner socker eller sirap i vätskan. Smaka er fram beroende på hur söt likör man vill ha. Rör tills allt löst sig. Sirap löser sig direkt, medan med socker får man röra ett bra tag. Häll upp i rena flaskor och förvara svalt, i kyl eller matkällare.
Gott att blanda med sprite eller fruktsoda till enkla och goda drinkar!



fredag 19 oktober 2012

Kyckling i limesås till pasta

Fredag och helg! Enligt väderrapporter ser det ut att kunna bli riktigt fint väder, hoppas bara vädergudarna håller med. Har lite utestök framför oss och då vore det ju trevligt om man slapp regn och rusk. Ska också införskaffa mig ett par broddar så jag kan gå ut utan att vara livrädd för att halka, speciellt på morgonen då det frusit på. Eftersom jag fortfarande besväras av ett diskbråck (trots operation) vill jag verkligen inte förvärra situationen genom att halka omkring på isiga vägar.

Dagens recept är väl ingen fredagsmat eller helgmat om ni frågar mig, men riktigt gott och enkelt en vardag!

Kyckling i limesås  4 port

3-4 kycklingfiléer
salt, peppar
1 lime
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten 
1 burk creme fraiche (2dl)
2 msk flytande honung
1 tsk soja
1 tsk torkad persilja

Strimla kycklingen och stek den i smör med salt och peppar. Flytta över kycklingen i en gryta och finriv skalet av limen över. Pressa ner saften och tillsätt övriga ingredienser. Låt det småkoka under lock medan pastan kokar. Servera med sallad eller kokt broccoli.

torsdag 18 oktober 2012

Persimon

Just nu är jag inne i en liten frukt-beroende-period och detta är en riktig favorit. Såååå sååå god!

Har ni smakat????
Ett fint solliknande mönster har den om man delar den mitt itu. Sen brukar jag skala den och skära i bitar. Mogen är den när den är lite mjuk. 


Aroniasaft med smak av kanel

Har ni någonsin testat aronia? Ett röd-svart bär som växer i vackra buskar i trädgårdarna som blir alldeles eldröd-orange i bladen nu på hösten. Bären är inte speciellt goda om man smakar de som de är, ganska beska, men när man kokar saft, sylt eller gelé på de blir de nånting helt annat. Supernyttiga är de också med massa vitaminer och antioxidanter. OBS! Tänk bara på att bären måste ha varit ute någon frostnatt eller att man plockar de och lägger i frysen en natt innan man ska använda de så försvinner det beska. 

Här har kokat saft på bären som blev riktigt god och jag smaksatte den med kanel för extra höstkänsla, men det kan man ju såklart utesluta om man vill, saften är riktigt god ändå och passar bra som måltidsdryck eftersom den inte blir allt för söt i smaken.


Aroniasaft med smak av kanel  ca 2 liter konc

2 liter rensade aroniabär
5 dl vatten
1 kanelstång
5-6 dl strösocker/liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat

Lägg bär och kanelstång i en gryta och häll på vatten. Låt det småkoka under lock tills bären skrumpnat och avgett all saft, ca 30 min. Kanelstången kan tas upp efter ca 10 min om man inte vill ha allt för mycket kanelsmak. Häll över bären i en silställning och låt det självrinna. Häll över saften i en ren gryta och tillsätt socker. Låt det koka nån min tills allt socker löst sig. Skumma noga och rör ut natriumbensoat i en lite mängd saft och rör sedan ner det i resten. Detta kan uteslutas om man i stället fryser ner saften och bara har lite framme åt gången så det inte hinner bli dåligt. Häll upp saften på rena flaskor och förslut genast. Låt de stå framme tills de svalnat och förvara sedan i kyl.

Vackert rubinröd blir den i färgen. Saften blandas med vatten precis som annan saft.
Aroniabären är verkligen vackra på hösten, liksom bladen. Tyvärr fick vi inte njuta av de så länge i år pga regnet som helt enkelt spolade bort alla vackra blad. Återkommer senare med recept på gelé av dessa bär!

tisdag 16 oktober 2012

Fläskgryta med indiska smaker

Idag är det riktigt busväder ute, regnet piskar mot fönstret och det blåser nästan storm, usch och fy....Runt omkring stan börjar regnet övergå till snö och nog vore det mycket trevligare tycker jag. En värmande soppa eller gryta är något man längtar efter sådana här ruskvädersdagar och passande nog har jag ett tips på en köttgryta som görs på fläskkött, tex skinkstek eller fäskytterfilé. Grytan innehåller garam masala som är en indisk krydda (finns bland vanliga kryddor i santa marias sortiment) och lite jordnötssmör. God gryta med lite annorlunda spännande smaker. Receptet kommer från viktväktarna.

Fläskgryta med indiska smaker  4 port

ca 400 g renskuret kött, tex skinkstek
salt, peppar
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
2 msk kalvfond
6 dl vatten
1 tsk garam masala
2 morötter
1-2 paprikor
2-4 msk jordnötssmör

Strimla köttet och hacka löken, stek det i lite smör. Krydda med salt och peppar och lägg över det i en gryta. Tillsätt tomatpuré, mjöl och fond. Rör om noga och späd med vatten. Tillsätt garam masala och låt det småputtra under lock tills köttet börjar kännas mört, ca 30-60 min beroende på kött. Skala och skär morötter i slantar och skär paprika i mindre bitar. Tillsätt det i grytan och koka tills grönsakerna mjuknat. Smaka av med jordnötssmör och servera med kokt ris och sallad.

fredag 12 oktober 2012

Kinesisk lövbiffwok

Freeeedag!!! Startade dagen med en härlig uppfriskande promenad, solen sken och frosten glittrade på marken...underbart! Tänkte jag skulle bjuda er på ännu ett smarrigt recept. En mustig, god lite het wok-gryta som passar bra så här på hösten. 

Kinesisk lövbiffwok  4-6 port

400 g lövbiff
1 knippe salladslök
2-3 morötter
1 färsk broccoli
1 paprika
1 burk böngroddar
1 burk skivad vattenkastanj
4 dl vatten
4 msk tomatpuré
2 msk balsamvinäger
1 msk flytande honung
4 msk kinesisk soja
1 röd chili-finhackad
salt, peppar

Strimla lövbiffen och stek hastigt i smör eller olja och flytta sedan upp den på ett fat. Skiva salladslöken och morötter. Skär paprika i mindre bitar och dela broccolin i små buketter, skala och skär stammen i mindre bitar. Stek grönsakerna lätt och tillsätt köttet, böngroddar och vattenkastanj. Blanda resterande ingredienser och häll det över grytan. Låt det småkoka under lock tills alla grönsaker är mjuka. Smaka av med salt och peppar innan servering. Man kan ev reda såsen med lite maizena, men den ska vara ganska tunn i konsistensen. Chilin kan uteslutas om man inte vill ha den så stark. 
Servera med ris, gärna basmati eller jasmin!


torsdag 11 oktober 2012

Kladdkakerutor i liten långpanna

Känns som ett tag sedan jag uppdaterade bloggen nu (fy för det...) Här kommer i alla fall ett recept på en smarrig liten kaka, nästan som godis. Lite kladdkakeaktig i smaken, begärlig och riktigt lättbakad! Använd en liten långpanna för detta recept och vill ni göra i en stor vanlig dubblar ni receptet. Receptet hittade jag på matklubben. Try it!!!

Kladdkakerutor i långpanna

150 g mjukt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk blockchoklad
strössel

Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa kraftigt emellan. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och rör ner det i smeten. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 min. Hacka chokladen under tiden. Ta ut kakan och strö över chokladen. Grädda i 5 min till. Ta ut kakan och bre ut chokladen och garnera med strössel. Låt kakan kallna och skär sedan i rutor. 

fredag 5 oktober 2012

Marinerad kycklingfilé i ugn med god sås

Fredag och heeelg!!! Idag bjuder jag på ett smarrigt och enkelt recept som passar riktigt bra som fredagsmiddag. Låt gärna kycklingen ligga i marinaden några timmar innan tillagning för extra smak, men har man inte tid så går det bra att tillaga den direkt också. Gillar man heta smaker så hackar man ner hela chilin med kärnorna kvar. Vill man bara ha lite halvstark smak tar man bort kärnorna och vill man ha det milt kan man utesluta chilin helt eller bara ta ½ urkärnad.

Marinerad kycklingfilé i ugn med god sås  4 port

3-4 kycklingfiléer
1½ dl vatten
1½ msk balsamvinäger
1½ msk kinesisk soja
1½ msk kycklingfond
1½ msk farinsocker
½ tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk timjan
1 röd chili finhackad
2 pressade vitlöksklyftor

Sås:
2 dl creme fraiche
ev maizena redning
ev salt,peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklingen i en påse och häll marinaden över. Knyt åt och låt det marinera nån timme. Detta moment kan hoppas över och då placerar man direkt kycklingen i en ugnsform och häller marinaden över. Tillaga i 200 grader i ca 20-30 min eller tills kycklingen är helt genomstekt. Sila skyn från formen ner i en kastrull. Tillsätt creme fraiche och låt det koka upp. Smaka av och krydda ev. Red såsen med maizena om den blir för tunn.

Skiva kycklingen i tunna fina skivor och servera den tillsammans med ris, den goda såsen och en sallad!

Tips! Lägg frysta kycklingfiléer i marinaden på kvällen och låt de tina och marineras i kylen till dagen därpå så är det bara att stoppa de i ugnen när man kommer hem från jobbet.

torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullens dag!

Idag är det ju kanelbullen dag! En trevlig dag att uppmärksamma tycker jag. Däremot tror jag inte att det blir något bullbak för mig idag, tyvärr...för riktigt sugen är jag faktiskt måste jag erkänna. Men om ni kanske ska baka kan jag i alla fall tipsa om mitt bästa recept på kanelbullar. Klicka på länken under bilden så kommer ni till receptet!

Köttfärslimpa med gräddsås

Har ni testa göra köttfärslimpa med en påse löksoppa (pulver) i??? Det har ju blivit lite av en klassiker och lagas av många runtom i landet gissar jag. Detta recept bygger på lite samma idé, men med skillnaden att man gör en egen liten löksoppa och blandar med färsen. Receptet hittade jag hos Linda på Kryddburken. Supergod blev den verkligen, kanske godaste nånsin?! En lite miss gjorde jag dock genom att blanda ner all soppa åt gången och köttfärslimpan blev då lite lös i konsistensen. Man måste nog ta lite pö om pö och känna efter så smeten inte blir för lös. Men kommer helt klart att lagas igen!

Köttfärslimpa med gräddsås  4 port

500 g köttfärs
1 msk potatismjöl
½ dl ströbröd
1 dl mjölk

löksoppa:
25 g smör
1½ gul lök
3 msk kalvfond
1,25 dl vatten
salt,peppar

gräddsås:
steksky
ca 2 dl vatten
ca 2 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
kalvfond
maizena redning

Börja med löksoppan: Hacka löken och stek den riktigt mjuk i smöret på låg värme, ca 30 min. Häll på vatten och fond och låt det koka ihop några min. Mixa ev soppan om du inte vill ha lökbitar i. Låt soppan svalna. Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk i en bunke och låt det stå och svälla. Blanda ner färsen och löksoppa. Blanda till en smidig färs som inte bör vara för lös, hellre lite fast. Tillsätt salt och peppar efter smak. (Jag brukar smaka på färsen och tillsätta kryddor därefter, men vill man inte smaka rå färs kan man ju provsteka en liten klick smet.) Smörj en ugnsform och forma färsen som en limpa i den. Stek i 175 grader i ca 1-1½ timme. Sila stekskyn ner i en kastrull och tillsätt vatten och grädde. Koka upp och rör ner gelé och fond efter smak. Red ev med maizena. Servera med kokt potatis, lingonsylt och grönsaker.

Jag blev lite otålig och höjde värmen på ugnen till 225 grader efter ca 30 min och då fick köttfärslimpan riktigt fin yta men all steksky fastnade i formen. Jag flyttade då över limpan när den var klar till ett annat fat och hällde ner vattnet i formen och vispade runt så skyn lossnade. Silade ner den i en kastrull och tillsatte grädde osv. Bara ett litet tips om ni får samma "problem".

tisdag 2 oktober 2012

Redd fisksoppa

Lite ruggiga, regniga höstdagar passar ju en värmade soppa perfekt! Här kommer recept på en god och nyttig fisksoppa so samtidigt mättar. Servera ett gott bröd till och middagen blir komplett. Här serverade jag soppan med goda lättbakade ostpinnar som ni hittar recept på HÄR.

Redd fisksoppa  4 port

1 pkt torsk (400g)
3-4 potatisar
3 morötter
1 purjolök
6 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
6 dl mjölk
2 msk vetemjöl
2 dl frysta gröna ärtor
finhackad dill
salt, peppar

Skala och skär potatis och morötter i tärningar. Skölj och strimla purjon. Lägg grönsakerna i en soppgryta och tillsätt vatten och buljong. Låt det småkoka under lock ca 15 min. Rör ut mjölet med lite av mjölken och rör ner det tillsammans med resten av mjölken i grytan. Skär fisken i stora tärningar och tillsätt tillsammans med ärtor. Låt soppan sjuda under lock i ca 10 min, eller tills fisken är genomkokt. Tillsätt hackad dill och smaka av med salt och peppar. 

Vridna ostpinnar till soppa eller tilltugg

Dessa goda ostpinnar bakade jag förra veckan som ett tillbehör till en soppa, men de passar minst lika bra som ett drinktilltugg eller på en buffé. Använd gärna en god lagrad ost som ger mycket smak. Jag gjorde de ganska små och fick ut ca 20 st på en halv sats och la även till 1 msk chiafrön. 

Ostpinnar till soppa eller tilltugg  ca 30-40 st

1 paket jäst (50g)
3 dl vatten (37 grader)
½ tsk salt
ca 6-8 dl vetemjöl
ev 2 msk chiafrön
2 dl finriven ost

Pensling:
1 ägg
sesamfrön
flingsalt

Lös jästen i vattnet och tillsätt salt, chiafrön och mjöl. Arbeta degen väl så den blir smidig. Låt den jäsa övertäckt i ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bord och kavla ut till en stor fyrkantig platta. Strö på osten på nedre halvan och vik den andra delen över. Platta till så osten "fastnar" i degen. Skär i remsor och dela sedan varje remsa i 2, men låt den hålla ihop i övre änden. Tinna remsorna först om varann som en fläta och sen hela remsan några varv. Det ska bli ganska långa smala skruvar. Placera de på plåt med bakplåtspapper, täck över och jäs i 20 min. Pensla de med uppvispat ägg och strö på sesam och flingsalt. Grädda i 225 grader i ca 10-12 min, eller tills de fått fin ljusbrun yta. Servera de nygräddade, lite ljumna. 

måndag 1 oktober 2012

Lövbiffgryta med pasta

Måndag, ny vecka och ny månad....shit và tiden går fort! Så idag bjuder jag därför på en snabb och lättlagad gryta som passar bra mitt i veckan. God och nyttig är den också!

Lövbiffgryta med pasta  3-4 port

250 g lövbiff
1 gul lök
1 squash
2-3 morötter
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
2 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
salt, svartpeppar, cayennepeppar
3 dl pasta, snäckor eller skruvar

Strimla lövbiffen och hacka löken. Stek det lätt och flytta sedan över till en gryta. Skär squash i tärningar, skala och skär morötterna i skivor. Tillsätt det tillsammans med tomater, vatten och fond i grytan. Låt det koka upp och smaka av med kryddor. Rör ner pasta och låt det sjuda under lock tills pastan är genomkokt. Servera tillsammans med gott bröd.