Köttfärslimpa med gräddsås 4 port
500 g köttfärs
1 msk potatismjöl
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
löksoppa:
25 g smör
1½ gul lök
3 msk kalvfond
1,25 dl vatten
salt,peppar
gräddsås:
steksky
ca 2 dl vatten
ca 2 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
kalvfond
maizena redning
Börja med löksoppan: Hacka löken och stek den riktigt mjuk i smöret på låg värme, ca 30 min. Häll på vatten och fond och låt det koka ihop några min. Mixa ev soppan om du inte vill ha lökbitar i. Låt soppan svalna. Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk i en bunke och låt det stå och svälla. Blanda ner färsen och löksoppa. Blanda till en smidig färs som inte bör vara för lös, hellre lite fast. Tillsätt salt och peppar efter smak. (Jag brukar smaka på färsen och tillsätta kryddor därefter, men vill man inte smaka rå färs kan man ju provsteka en liten klick smet.) Smörj en ugnsform och forma färsen som en limpa i den. Stek i 175 grader i ca 1-1½ timme. Sila stekskyn ner i en kastrull och tillsätt vatten och grädde. Koka upp och rör ner gelé och fond efter smak. Red ev med maizena. Servera med kokt potatis, lingonsylt och grönsaker.
Jag blev lite otålig och höjde värmen på ugnen till 225 grader efter ca 30 min och då fick köttfärslimpan riktigt fin yta men all steksky fastnade i formen. Jag flyttade då över limpan när den var klar till ett annat fat och hällde ner vattnet i formen och vispade runt så skyn lossnade. Silade ner den i en kastrull och tillsatte grädde osv. Bara ett litet tips om ni får samma "problem".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar