Matjessilltårta från Västerbotten ca 10 bitar
Botten:
200 g kantskuren kavring
75 g smör
Fyllning:
4 kokta kalla potatisar (mindre stl)
2 burkar matjessill
1 liten bit purjolök
½ rödlök
ca3 dl riven västerbottensost
2 dl creme fraiche ej lätt
1 dl kesella
1 knippe finhackad dill
ca 1 krm peppar
Garnering:
3-4 kokta ägg
klippt gräslök
Mixa brödet i en matberedare och tillsätt smält smör. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform och tryck ut brödblandningen. Ställ i kyl under tiden fyllningen förbereds. Skär potatis och sill i små bitar. Finhacka pujolök och rödlök. Blanda allt till fyllningen och bre ut i formen. Låt den sedan stå övertäckt i kyl några timmar, men helst över natten. Lossa försiktigt kanten på formen och för över tårtan på ett fat och garnera just innan servering.
Tårtan passar jättebra att förbereda 1-2 dagar innan servering. Den innehåller inget gelantin men håller sig väldigt bra ändå och känns dessutom mindre "mastig" just av den anledningen. Gillar man nubbesallad på kavring, gillar man denna och västerbottensosten ger verkligen pricken över i:et.!
Passar bra till midsommar denna paj mums:)
SvaraRaderaJa, den kommer att passa perfekt på midsommarbordet! :))
RaderaÄntligen en supergod utan gelantin. Bra till midsommar.
SvaraRaderaJa men precis!!!
RaderaLåter gott, en liten fråga bara: hur stora matjessillburkar använder du?
SvaraRaderaBurkarna jag använder är på 200 g. Den är verkligen supergod så jag rekommenderar den verkligen nu till påsk. Lycka till!
Radera