Texas chili 4 port
ca 800 g högrev eller annat nötkött
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1-2 röda chilifrukter
2 tsk malen spiskummin
2 tsk malen koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
3 dl vatten
salt
Tärna köttet (jag använde fransyska) och stek så det får fin färg runtom. Tillsätt lök, kryddor, chili och tomatpuré och låt det steka lite till. Tillsätt fond och vatten och låt sedan grytan få småkoka tills det är så mört att det trådar sig. Det tar ca 3-6 timmar beroende på köttet och spisvärme. I slutet kan man försiktigt röra med en visp så köttet faller isär.
Smaka av och tillsätt ev mer salt och kryddor. Har du möjlighet så förbered gärna dagen innan och värm sedan på. Servera chilin med tortilliabröd, salladsblad, tomater (gärna tärnade med hackad koriander) matlagningsyoghurt eller gräddfil och den picklade rödlöken!
Picklad rödlök
2 röda lökar
2 msk ättikssprit 12%
4 msk strösocker
6 msk vatten
Skiva rödlöken tunt. Blanda resten till lagen och rör tills sockret löst sig och häll den sedan över rödlöken. Låt det stå kallt nån timme innan servering.
Som på beställning hittade vi ditt tips på picklad rödlök och tog det till oss på momangen. Ikväll avnjöts således Texas chili på vårt sätt tillagad i lergryta med denna lök till, gott! Tack för tipset! Vi kan också rekommendera att tärna päron och äta till, sötman bryter fint av chilins hetta.
SvaraRaderaKul att ni gillade det! Tycker själv rödlöken blev helt fantastisk. Att tillaga chilin i lergryta var faktiskt något jag tänkte att man kanske skulle testa, så tack för tipset det blir det nästa gång! Tackar också för tipset om päron till, låter riktigt gott och spännande :-)
Radera