fredag 29 maj 2015

Kesolasagne

Hej!  Hoppas ni får en fin fredag och en härlig start på helgen. Jag laddar för jobb ikväll, men sen ska jag njuta av ledig helg.

Från i måndags gick jag med i viktväktarna online. Jag har ju tidigare använt mig av den "gamla" metoden själv med pointsräknande men aldrig varit medlem och det har funkat det med när jag varit motiverad. Men nu kände jag att jag ville ha en extra kick och gick därför med på "riktigt". Det blir en liten omställning att nu räkna de nya propointsen och tänka om lite, men hittills går det jättebra och motivationen är på topp. Jag har ju en del viktväktarrecept sen tidigare här på bloggen med points. Hädanefter kommer recepten med propoints och kanske kommer jag att ändra eller lägga till propoints på mina gamla recept, mest för min egen skull men är ni intresserade får ni gärna höra av er:)

Tidigare gjorde jag en grymt god lasagne med keso i som ni bara måste testa. Ett otroligt bra recept som funkar jättebra som vardagsmat eftersom den går riktigt snabbt när man inte behöver ha någon ostsås. Detta är min tolkning på ett recept från viktväktarna. Testa gärna!

Kesolasagne  5 port

400 g nötfärs (10%)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor 
1 grovriven morot
2 stjälkar selleri (kan uteslutas eller bytas mot 1 extra morot)
1½ msk kalvfond
1 burk krossade tomater + lite vatten
ca 1 tsk svartpeppar
ca 1 tsk gurkmeja
ca 1 tsk paprikapulver
ca 2 tsk torkad oregano
ca 1 tsk torkad basilika
lite cayennepeppar
salt efter smak
500 g mini keso 
1½ dl riven gratängost (24%)
7 st lasagneplattor

Fräs köttfärsen smulig utan extra fett i en teflonstekpanna. Tillsätt hackad lök och vitlök. Tillsätt även riven morot och finhackad selleri. Låt allt fräsa ihop lite. Tillsätt kalvfond och krossade tomater. Skölj ur burken med lite vatten och häll ner. Tillsätt alla kryddor. Det kan låta som mycket kryddor, men det behövs ganska mycket smak på köttfärsen eftersom keson och pastan inte har så mycket smak i sig. Gurkmeja kan låta lite konstigt, men blir så himla gott och färsen får en riktigt härlig färg utan att bli knallgul. Låt färsen gärna koka ihop länge om man har tid, det blir mycket godare då, smaka av och justera med mer kryddor om det behövs. Har man mer bråttom kortar man tiden och rör ner keso. Bottna en ugnsform med lite sås, lägg på hälften av plattorna, på med sås resten av plattorna och sedan resten av såsen och den rivna osten. Tillaga i 200 grader i ca 30 min.  Låt den gärna stå till sig 10 min innan servering.

Servera med grönsaker så blir det en riktigt god och mättande måltid. Lasagne är ju också jättebra mat för matlådan och funkar fint att frysa in i portionspaket!


Källa:Viktväktarna 8 propoints/portion





onsdag 27 maj 2015

Grillad tonfisk med varm sallad

Receptet på denna goda varma sallad hittade jag i Leilas nya kokbok "The fresh foodie". Där serverar hon den tillsammans med lövbiff men här valde jag tonfisk i stället. 


Grillad tonfisk med varm sallad  4 port

4 portionsbitar tonfisk
olja 
salt, peppar

1 dl pinjenötter (rostade)

Sallad:
4 huvuden pak choi
2 huvuden färsk broccoli
2 klyftor vitlök
1 msk olja

Dressing:
½ tsk färsk riven ingefära
2 msk japansk soja
1 tsk risvinäger
6 droppar sesamolja
salt, peppar

Börja med att röra ihop allt till dressingen utom salt och peppar. Skär pak choi och broccoli i mindre bitar. Skiva vitlöken tunt. Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna. Ta upp dom när dom fått fin färg, passa noga. Häll i olja och fräs vitlöken tills den börjar få lite färg. Tillsätt broccoli och woka en liten stund. Häll i 2 msk vatten och låt det ångas bort. Tillsätt pak choi och häll på dressingen. Woka 1 min och ställ pannan på sidan. Smaka av med salt och peppar.
Se till att tonfisken legat framme och fått rumstemperatur. Torka av den och pensla med olja runtom och krydda med salt och peppar. Grilla den i het grillpanna eller ute på grillen ca 30 sek på varje sida.  Här använde jag vit tonfisk som man hittar i frysdisken, men färsk som man köper över disk är helt klart att fördra.
Lägg upp salladen på fat och skiva upp fisken. Strö över pinjenötter och ringla över lite dressing. Servera genast.


söndag 24 maj 2015

Marinerad lax

Hej! Lite seg söndag idag, har nackspärr och från det ont i huvudet. Lite massage skulle sitta fint. Trött också efter en sen kväll då vi satt uppe och hejade på Måns i mellon:) Spännande, men såå kul att han ändå vann till slut!

Fisk bör man ju äta 2-3 gånger i veckan. Det gör vi inte, men 1-2 gånger försöker vi i alla fall. Här kommer i alla fall ett bra tips på en enkel lax med god och lite kryddig smak.


Marinerad lax  4 port

4 portionsbitar laxfilé
2 msk ljus soja (japansk)
1 tsk flytande honung
½ tsk kinesisk kryddblandning eller
malen ingefära + paprikapulver (hälften av varje)

Lägg laxbitarna i en ugnsform. Blanda soja, honung och kryddor och fördela det över fisken. vänd runt fiskbitarna så dom har marinad runt hela. Stek i 200 grader varm ugn i ca 10 -15 min eller tills fisken just är genomklar eller sås som man vill ha den. Servera med potatis eller ris och grönsaker.


Källa:Viktväktarna 3½ points/portion

torsdag 21 maj 2015

Löjromssnittar (tilltugg)

Dessa supergoda löjromssnittar gjorde jag som ett drinktilltugg till nyårsafton, men dom passar ju lika bra till vilken fest som helst. Nu när sommaren närmar sig som brukar det bli en del fester, skolavslutningar, bröllop, midsommar m.m. Dom här är riktigt lyxiga och kan verkligen rekommenderas! På bilden syns och supersmarriga salamirullar som ni hittar recept på HÄR.


Löjromssnittar

Vit formfranska 
creme fraiche
finhackad rödlök
löjrom
dillkvistar

Rosta brödet och skär bort kanterna. Dela varje brödskiva i 4 bitar. Lägg ut brödbitarna på ett uppläggningsfat och klicka på lite creme fraiche på varje. Strö över lite rödlök och klicka på löjrom. Garnera med en dillkvist. Beräkna ca 3 per person, men gör gärna någon extra för dom är försvinnande goda!

onsdag 20 maj 2015

Rostad paprikasoppa

En kall och regnig dag som denna tycker jag det passar bra att tipsa er om en värmande soppa. Ha en bra dag ändå!

Denna soppa blev riktigt krämig och smakrik. Jag använde rostad paprika på burk, men om man vill rosta själv så blir det säkert ännu godare. Från Norrmejerier kommer receptet.


Rostad paprikasoppa  4 port

2 stora paprikor färska el rostade i burk
2 gula lökar 
1 vitlöksklyfta
smör
1 burk hela tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche mexicansk chili
salt, svartpeppar
½ tsk råströsocker

Rosta paprikorna i 225 grader i ca 20 min eller tills dom börjar få ordentligt med färg. Låt dom svalna lite och dra av skalet. Eller använd färdigrostade på burk och låt dom då få rinna av lite. Hacka lök och vitlök och stek det i lite smör. Tillsätt tomater och paprika, vatten och buljong och låt soppan få småkoka en stund. Mixa soppan slät och rör ner creme fraichen och smaka av med salt, peppar och socker. Toppa gärna med lite färska örter vid servering.




måndag 18 maj 2015

Grillad kyckling i sötsur sås

Efter en helg med mycket god mat och kanske en hel del annat gott kan det vara skönt att starta veckan lite lättare.

Detta är ett superenkelt recept och passar perfekt om man har lite grillad kyckling över. Riktig smalmat är det också!


Grillad kyckling i sötsur sås  2 port

180 g grillat kycklingkött utan skinn och ben
2-3 stjälkar bladselleri
1 burk krossade tomater
½ dl rödvinsvinäger
2 tsk farinsocker el strösocker
salt, peppar

Häll tomaterna i en kastrull. Skiva selleri och tillsätt tillsammans med vinäger och socker. Låt det koka ihop på svag värme i ca 10 min under lock. Dela under tiden kycklingköttet i mindre bitar och rör sedan ner det och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt ris och en sallad.


Källa:Viktväktarna 2 points/portion

söndag 17 maj 2015

Kinesisk kycklingsoppa med nudlar

Tänkte jag skulle passa på att tipsa om denna goda soppa som jag gjorde tidigare här i veckan. Riktigt matig blev den, nästan som en gryta så både sked och gaffel är att föredra. Annars kan man ju spä med mer vätska och då räcker den säkert till 3 personer.


Kinesisk kycklingsoppa med nudlar 2 port

150 g tillagat kycklingkött 
50 g tunna äggnudlar
6 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1-2 msk ljus soja (japansk)
1 msk tomatketchup
50 g sockerärtor
4 salladslökar
75 g minimajs
75 g färska eller konserverade böngroddar
1 msk hackad färsk koriander

Strimla kycklingköttet. Jag använde bröstet från en grillad kyckling och rev upp det. Förbered grönsakerna och dela sockerärtorna och minimajsen i mindre bitar och strimla salladslöken. Koka upp vatten med buljongtärningen, soja (börja med 1 msk och smaka av) och ketchup. Lägg i nudlarna och koka tills dom är klara. Ta upp nudlarna och fördela i 2 soppskålar. Tillsätt kyckling och grönsakerna i buljongen och låt det koka upp. Fördela allt i skålarna och strö över koriander. Servera gärna med ett gott bröd.


Källa: Viktväktarna 3 points/portion

Focaccia med nässlor

Hoppas ni haft en härlig helg och fått njuta av lite sol i alla fall. Värmen kan man ju undra var den håller hus, men man får vara glad för det lilla:) 

Jag bakade ett riktigt gott bröd tidigare i veckan. En focaccia som fick lite extra smak och karaktär med lite grahamsmjöl och förvällda hackade nässlor. Nässlor är ju supernyttigt och perfekt att plocka in nu på våren när bladen är som spädast och nyttigast! Vill man kan man utesluta nässlorna helt eller ev ersätta dom med spenat.


Focaccia med nässlor  1st

25 g jäst
5 dl vatten 37 grader
1/4 dl olivolja
1 tsk salt
ca 1 dl förvällda, avrunna och hackade nässlor
1½ dl grahamsmjöl
ca 8-9 dl vetemjöl

1-2 msk olivolja
flingsalt
rosmarin

Lös jästen i vattnet och tillsätt därefter olja, salt och nässlor. Se till att krama ur all vätska från nässlorna så man inte tillför en massa vätska i degen. I sådana fall kan det behövas lite extra mjöl. Rör i grahamsmjöl och sedan vetemjöl lite i taget. Arbeta ihop en smidig men ganska lös deg. Låt den jäsa övertäckt i ca 35 min. Rör ihop degen igen och häll ut den på bakpappersklädd plåt och forma den till en rektangulär platta, jäs i 20-30 min till. Tryck försiktigt ner fingrarna i degen så små gropar bildas. Ringla över olivolja och stryk försiktigt ut den så hela degplattan täckts. Strö över flingsalt och rosmarin. Grädda i 200 grader mitt i ugnen i ca 25 min. Låt brödet svalna på galler utan bakduk för att bevara den krispiga goda ytan. Ät det helst nygräddat.

Får du över bröd, stoppa i en plastpåse och dela upp det dagen därpå och stoppa i brödrosten. Sjukt gott det med!


fredag 15 maj 2015

Lammfärsjärpar (cevapicici) i orientbröd

Igår åt vi så himla gott att jag måste tipsa er! Dessa lammfärsjärpar eller cevapicici som det kanske egentligen heter var supersmarriga tillsammans med sallad och en vitlökssås i orientbröd eller libabröd. Lamm är verkligen inget jag lagar ofta, detta kan nog mycket väl vara första gången men inte sista kan lova. Mums säger jag bara! Gillar man inte lamm eller inte får tag på lammfärs kan man byta ut det mot vanlig nötfärs.

Lammfärsjärpar (cevapicici)  4 port

500 g lammfärs
1 äggula
100 g smulat vitt bröd
1 liten gul lök - finhackad
1 msk finhackad färsk persilja
2 rivna/pressade vitlöksklyftor
½ tsk kanel
½ tsk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
½ tsk malen kryddpeppar
1 tsk salt
ca 1 dl vatten

Vitlökssås:
2 dl turkisk yoghurt
saft av 1 citron
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk tahinipasta (kan uteslutas)

Tillbehör:
4 st stora orientbröd/libabröd
strimlad isbergssallad
skivad tomat
skivad gurka
strimlad rödlök
fetaost

Börja med att röra ihop såsen och ställ den kallt fram till servering. Tahinipasta är en kryddpasta gjord på sesamfrö och finns i butikens hylla för orientaliska produkter. Utesluter nog den nästa gång då jag inte tycker att den tillförde så mycket. 

Blanda ihop allt till färsen och tillsätt vatten i slutet tills färsen inte känns allt för torr, men ha inte i för mycket! Forma med vattensköljda händer små avlånga järpar och stek dom tills dom har fin yta runtom och är genomstekta. 

Värm bröden lite hastigt i ugnen och bottna sedan med grönsaker och lägg på järparna och klicka på sås. Vik ihop sidorna lite omlott och vira ugnsfolie runt.
Redo att ätas!


Källa: Viktväktarna järpar+sås med lätt yoghurt
ger 3 points/ portion


Marabou japp - cookies

Hej! Hoppas allt är bra med er. Här fryser man nästa ihjäl om man går ut så jag håller mig inomhus, liksom igår... imorgon hoppas jag dock på bättre väder så jag kan påta på lite ute i trädgården. 

Hade en riktig bakdag igår och hann med 3 sorter, bland annat dessa supergoda cookies med marabou japp som ni bara måste testa. Faarligt goooda!! Receptet hittade jag HÄR.



Marabou japp cookies  ca 25 st

4 dl vetemjöl
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 nypor havssalt (jag tog vanligt)
125 g smör
1 ägg
150 g marabou japp (jag tog hela ca 180g)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke eller gärna i matberedaren. Tillsätt smöret i  klickar och arbeta snabbt ihop en smulig massa. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop. Ta upp degen på bakbordet, hacka chokladen lite grovt och knåda in den i degen. Forma en tjock rulle och vira in i plastfolie. Lägg den i kylen ca 1 timme eller i frysen en kortare stund. Skär upp skivor ca 25 st och lägg ut dom på bakpappersklädd plåt. Platta ev ut dom lite om dom är tjocka. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 12 min. Dom ska få en lätt gyllene fin färg. Låt svalna. Ät och njut!