Denna tårta gjorde jag till midsommar och den blev hur god som helst! Söt och krispig maräng och en lite syrlig somrig curd på rabarber från trädgården. Perfekt kombination! Som vanligt skickar jag in tårtan till Kryddburkens tårttävling. Klicka bara på länken så får du all information om du också vill vara med och tävla. Fram till 30/6 kan man skicka in bidrag.
Krispig pavlova med rabarbercurd
Botten:
4 äggvitor
2 dl strösocker
4 droppar ättiksprit
3 dl rice crispies (flingor)
Vispa äggvitorna riktigt pösigt. Tillsätt lite socker i taget och vispa till styv maräng, ca 5 min. Tillsätt ättiksprit och flingorna och vänd ihop allt med en slickepott. Rita upp en cirkel på bakplåtspapper ca 20 cm. Den ska vara lite högre runt kanten. Grädda nederst i ugnen i 125 grader i 1½ timme. Låt botten kallna helt. Den går jättebra att förbereda dagen innan.
Rabarbercurd:
450 g rabarber i tunna skivor
2½ dl strösocker
4 äggulor
1 msk maizena
1 msk citronsaft
50 g smör (rumsvarmt)
rivet skal av ½ citron
Blanda rabarber och socker i en kastrull och låt det koka upp och sedan småkoka i ca 10-15 min tills rabarbern är helt mjuk. Mixa sedan till en slät puré. Låt den svalna lite. Vispa upp äggulorna lite lätt. Blanda ut maizenan med citronsaften. Tillsätt äggulor, maizenablandningen, smör i små klickar och citronskalet i kastrullen med rabarbern. Vispa noga under tiden. Ställ kastrullen på plattan och låt det sjuda försiktigt under omrörning tills det tjocknar, passa noga för den får inte koka! Häll upp curden i en stor burk med tätt lock och låt den kallna.
Garnering:
3 dl vispgrädde
valfria bär
Bre rabarbercurd på botten (allt går inte åt, men använd mängd efter tycke och smak). Vispa grädden fluffig och bre på. Toppa tårtan med massor av färska bär. Jag hade såklart svenska jordgubbar och stora fina hallon sen lite blommor och flaggor!
Gjorde denna förra veckan, sååå gott :-) Tack för receptet!!
SvaraRadera