Kolaknyten ca 36 st
Deg:
150 g smör
½ msk malen kardemumma eller 1 msk hel
5 dl mjölk
1 dl strösocker
½ tsk salt
50 g jäst för söta degar
1 ägg
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
125 g ljust muscovadosocker
15 g ljus sirap
1½ msk marsanpulver
Pensling:
uppvispat ägg
1 dl pärlsocker
Smält smöret till degen och tillsätt kardemumma (mortla gärna hel själv), mjölk, socker och salt. Låt det bli fingerljummet, 37 grader.
Smula jästen i en stor degbunke eller gärna i en assistent. Tillsätt lite av degvätskan i taget och rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägget och det mesta av mjölet i omgångar medan maskinen jobbar. Spara ca 1 dl till utbaket. Arbeta degen väl tills den blir riktigt smidig och släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och jäs under bakduk i 45 min. Rör under tiden ihop alla ingredienser till fyllningen.
Ta upp degen på mjölat bord och dela i 2 delar. Kavla ut först den ena och bre på hälften av fyllningen.Vik ihop plattan dubbel från långsidan och skär ut 18-20 remsor. Tvinna och snurra ihop remsorna till knutar och lägg över på bakpappersklädd plåt. Gör lika med andra degbiten. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 250 grader i ca 8 min.
VV: Vid 36 st bullar blir varje bulle 5pp.
Hela satsen är 180 pp.
Ser jättegoda ut! Jag hade tur, svärmor hade bakat :-), så jag mumsade i mig 2 stycken!
SvaraRaderaGlada hälsningar Malin