Lakasoppa 4port
1 lake ca 1kg
2 l vatten
1 gul lök
1 morot
2 tsk salt
6 vitpepparkorn
2 lagerblad
2 lagerblad
3 morötter
1 rotselleri
1 purjolök
4 potatisar
ev 1 kålrot
salt,vitpeppar
Börja med att koka upp vatten. Tillsätt lök i klyftor, en morot i bitar, salt och vitpepparkorn. Skär laken i bitar och lägg ner i kokande vatten. Sänk temperaturen och låt sjuda ca 10 min.
Fisken ska vara genomkokt så den lossnar från benen. Ta upp fisken och låt svalna. Sila buljongen. Skär grönsakerna i bitar och koka de mjuka i buljongen. Smaka av med salt och peppar. Bena ur fisken och lägg ner i soppan. Klart att servera, helst med ljusugnsbröd med smör och ost.
Smaklig måltid!
Tack för receptet. Blir att tillaga skeålake
SvaraRaderaBehöver man flå laken, jag har brukat
SvaraRaderakokat den skilt och plockat köttbitarna loss senare och satt dem i soppan efter att jag kokat allt annat mjukt i spadet?
ungefär som jag gör men mjölk o grädde behövs också (soppan ska vara vit), prova att använda rommen om den finns, levern är också användbar men alla gillar inte den men traditionell att använda (fina vitaminer i äldre dagar).
SvaraRadera