söndag 21 februari 2021

Laxplanka med fantastisk vitvinssås

Igår bjöd jag hem pappa på middag och hockey och gjorde då laxplanka till middag. Otroligt gott blev det med en magisk vitvinssås efter recept från lchfarkivet. Lars och pappa fick traditionella plankor med potatismos och jag åt allt det andra och la upp på en vanlig tallrik istället. 
VITVINSSÅS 4port 
1 schalottenlök 
1 msk smör 
2 dl vitt vin 
1 dl vatten 
2 msk fiskfond eller 1 fiskbuljongtärning
5 dl vispgrädde 
2 msk smör 
Hackad dill 
Citron 
Ev salt och peppar eller citronpeppar 

Hacka löken mycket fint och stek i 1 msk smör utan att det får färg, bara mjukna lite. Häll på vinet och låt det koka upp. Häll sedan på vatten, fond eller buljong och grädde. Låt detta koka ihop så det reducerar ner till ca hälften. Koka på svag värme utan lock ca 1 timme. Smaka av och vispa ner smöret och dill just innan servering, koka inte efter det. 
För traditionell laxplanka, förvärm plankorna i ugnen ca 20 min medan tillbehören förbereds. Koka potatis och pressa och blanda med smör och mjölk till lagom konsistens. Rör ner en äggula och smaka av med salt och peppar. Spritsa moset runt kanten på plankorna. Gratinera i 225 grader tills det fått fin gratinerad yta. 
Laxen stekte jag bara med citronpeppar. Stekte färsk bladspenat och ugnsrostade färsk broccoli och romanticatomater. 
Lägg lite bladspenat i mitten på plankan. Lägg på Laxen och häll över sås. Garnera med broccoli, tomter och gärna räkor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar