onsdag 10 februari 2021

Vitkålsgratäng med rökt skinka

Alltså denna gratäng blev så mycket godare än vad man kanske kan tänka sig! Matig och smakrik och perfekt mat för matlådan. Servera med en god sallad. Jag körde lite kylskåpsrens och hade i både strimlad svartkål och broccoli. Det blev supergott men går bra att utesluta om man vill! 

VITKÅLSGRATÄNG MED RÖKT SKINKA 6port 
1 vitkålshuvud ca 600 g
1 stor gul lök 
Några blad svartkål (kan uteslutas)
1 färsk broccolibukett (kan uteslutas)
Ca 300 g rökt skinka i strimlor 
Smör 
1 grönsaksbuljongtärning 
2 tsk sambal oelek 
Salt, svartpeppar och chiliexplosion 
3 dl vispgrädde 
1 dl smetana eller creme fraiche 
150 g philadelphiaost 
3 dl riven ost 

Strimla vitkål och lök och låt det steka lätt i en rejäl klick smör i en stor kastrull. Låt det bara svettas en stund så det mjuknar lite. Tillsätt svartkål och strimlad broccolistjälk om man vill ha det i. Man kan utesluta det och ta lite mer vitkål istället. Tillsätt buljong, kryddor, grädde, smetana eller creme fraiche och färskosten. Låt det få koka ihop i 5-10 min och rör sen ner strimlad skinka. Smaka av och krydda ev mer. Häll över allt i en smord ugnsform och strö över osten. Tillaga i 200 grader i ca 20-30 min. Servera med en god sallad! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar