lördag 1 oktober 2011

Kalops!

Tidigare i veckan kokade jag kalops, och ååå va gott det är! Det tar lite tid, men vad gör det. Det är ju därför det blir så gott. Köttet ska i princip falla sönder när man äter. Kokt potatis och rödbetor är ju givna som tillbehör. 
Kalops  4 port

ca 600 g grytbitar av nötkött
1-2 gula lökar
4 morötter
2 lagerblad
ca 20 kryddpepparkorn
salt,peppar
1 köttbuljongtärning
ca 1 liter vatten
maizenaredning
(soja)

Bryn köttet och krydda med lite salt och peppar. Lägg över i en gryta. Hacka löken och stek även den lätt. Tillsätt den i grytan tillsammans med vatten så det täcker, buljongtärning, lagerblad och kryddpeppar. Lägg på lock och låt det koka tills det börjar bli mört ca 1-1½ timme. Skal och skär morötterna i slantar och tillsätt i grytan. Koka på svag värme tills allt är riktigt mört, ca 1 timme till. Red med maizena utrört med lite vatten och tillsätt ev soja om man vill ha mörkare färg. 
Grytan ska vara lagom "simmig" så red försiktigt, lite i taget. Smaka av och tillsätt ev mer salt och peppar.
Servera med potatis och rödbetor, inlagda eller färska kokta. GOTT,GOTT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar