Kokt torsk med äggsås 4 port
4 bitar torsk, helst ryggbiten
vatten
2 tsk salt
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
Såsen:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl kokspad
ca 2 dl mjölk
salt, peppar
hackad persilja
4 hårdkokta ägg
Börja med att koka upp vatten och kryddor. Det ska vara så pass mycket vatten att det täcker fisken. Ca 1½ liter, men kolla genom att lägga ner fisken i grytan, hälla på vatten och sen ta upp fisken igen. När vattnet kokar lägger man försiktigt ner fisken, stänger av plattan, lägger på ett lock och låter fisken vara ca 10 min. Smält smöret till såsen och rör ner mjölet. Späd med kokspsd från fisken och mjölk till lagom konsistens. Låt småkoka ca 5 min. Smaka av med salt, peppar och persilja. Hacka äggen och rör försiktigt ner. Servera fisken med sås, potatis och grönsaker (gärna gröna ärtor).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar