Laxgryta 4-5 port
500g laxfilè
1 kg räkor med skal
3-4 morötter
1 gul lök
smör
1 msk vetemjöl
2 dl grädde
ca 4 dl fond
dill
salt,peppar
Fond:
räkskal
skrov av 1 lax (ej huvud och stjärtfena)
1 gul lök
2 morötter
1 stor vitlöksklyfta
smör
2 fiskbuljongtärningar
2 dl vitt vin
2 msk tomatpurè
2 tsk salt
3 tsk "fina fisken" fiskkrydda (annan fiskkrydda går också bra)
ca 1 liter vatten
Börja med fonden: Skala och skär lök och morot i grova bitar. Fräs det lätt i smör i en stor gryta. Rör ner tomatpurè, buljong, ktyddor, räkskal och skrov. Häll på vin och vatten så det täcker. Låt det småkoka ihop i minst 2 timmar. Hade locket på från början med gläntade sen på det så fonden reduserar ner en del. Sila av fonden.
Grytan: Skala och hacka löken. Fräs i smör och strö över mjöl. Späd med fonden lite i taget. Tillsätt morötter och låt de koka mjuka. Tillsätt grädde och ev med fond. Skär lax i bitar och rör försiktigt ner. Låt det sjuda så laxen blir genomkokt. Tillsätt räkor och dill. Smaka av med salt och peppar och låt allt bli varmt utan att koka.Servera med pressad potatis, broccoli och vitlöksbröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar