En stektermometer är ett måste, likaså en skärmaskin för att få tunna fina skivor. Annars är det lätt som en plätt ;) En perfekt rätt till ett buffébord är det också. En köttbit på lite drygt 1 kg räcker till många, ca 8 stycken när det serveras så här och säkert till 10 på en buffé om man skär riktigt tunna skivor.
Marinerad rostbiff
1-1½ kg rostbiff eller fransyska
salt, svartpeppar
Marinad:
1 dl kinesisk soja
1 dl balsamvinäger
1½ msk kalvfond
3 msk flytande honung
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
1 tsk torkad rosmarin
½ kruka färsk timjan
Skär köttbiten ren från senor och fett. Krydda med salt och peppar och stek den i smör så att den får fin färg runtom. Placera köttet i en ugnsform och stick in en stektermometer i tjockaste delen. Stek i 125 grader tills termometern visa 58 grader.
Hacka lök och vitlök. Klipp timjan grovt. Blanda ihop allt till marinaden i dubbla fryspåsar och lägg ner köttet direkt när det kommit ut från ugnen. Knyt igen och placera påsen i en stor bunke. Låt köttet stå framme tills det börjar kallna och ställ sedan in det i kylen. Vänd påsen nån gång då och då. Marinera i 1-2 dygn, jag marinerade bara 1 och tycker att det blev väldigt bra smak.
Vid servering: Ta upp köttet, torka av det och skiva det tunt ca 2½ mm i skärmaskin. Lägg upp lite slarvigt på ett stort uppläggningsfat och garnera ev med stora kapris och färsk timjan.
Servera med potatisgratäng eller potatissallad och en fräsch grönsallad. Jättegott till helgen eller på buffén!
Tack! Låter gott! Skall testas!
SvaraRaderaKan jag frysa in ugnsstekt kött i marinaden det gäller rostbiff
RaderaDålig beskrivning: Det framgår inte tydligt att man ska marinera köttet och låta det stå i kylen i tre dygn innan tillagning!
SvaraRaderaTycker faktiskt att jag skrivit väldigt tydligt att köttet först steks och därefter läggs det direkt i marinaden. Tar då för givet att man förstår att man INTE marinerar köttet innan tillagning utan gör det EFTER. Sen står det också att det ska marineras i 1-2 dygn och inte i 3. Är det säkert att du verkligen läst receptet?
RaderaJa, du har verkligen skrivit VÄLDIGT tydligt hur man ska göra! Det här måste jag prova. Tack för ett bra recept! :)
RaderaJag har använt detta recept två gånger och jag tycker att den blir jättegod! Gästerna som har gett den mycket beröm så nu delar jag din adress till några av dem:)
SvaraRaderaSå roligt att höra att både du och dina gäster gillar det, det gör mig väldigt glad!
RaderaHa det bra!
Fantastiskt gott!
SvaraRaderaKasta inte bort marinaden. Häll upp den i en skål så att den som vill kan droppa på lite extra på köttet.
Ann-Marie
Kul att höra att det uppskattades! Bra tips där med marinaden:)
RaderaKram!
Underbart uppskattat recept hos våra gäster o familjen. Slang serveras för tredje gången sen nyår. Vi gör en skön balsamicosås till, passar våra smaklökar perfekt! Delar gärna din sida, Therese!
SvaraRaderaTack för receptet ��
SvaraRaderaUppskattades mycket av mina gäster och kommer att göras om många gånger��
Hej Therese! Låter super gott. Ska bjuda mat på 14 personer så detta ska jag testa. Men jag måste köpa en skärmaskin. Vad har du för någon maskin. Vet inte vilken man ska köpa.
SvaraRaderaHälsningar
Annika