Köttbullar med gräddsås 4-6 port
500 g köttfärs (nöt eller bland)
3/4 dl ströbröd
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk
½-1 gul lök
1 ägg
2 tsk kalvfond
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
Sås:
2 dl vatten
2 msk kalvfond
5-6 dl grädde/mjölk
soja
(salt,vitpeppar)
maizena
Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt det stå och svälla en stund. Finriv löken ner i bunken. Tillsätt ägg, fond och kryddor. Rör om och arbeta sedan ner färsen.
Rulla jämnstora bollar och stek de i omgångar i smör. Skaka pannan försiktigt eftersom, men låt de få lite stekyta först.
Stek de gyllene och flytta sedan över de till en kastrull. Tillsätt vatten och fond i stekpannan och vispa runt. Tillsätt grädde och mjölk om man vill minska på fettet. Låt det koka upp. Droppa ner lite soja och smaka av. Red av med maizena. Häll såsen över köttbullarna och låt det sjuda ihop nån minut.
Servera med pasta eller kokt potatis.
Riktigt, riktigt gott!!!
Supergott!! :)
SvaraRadera