onsdag 19 december 2012

Julig efterrätt

Sitter ni kanske och funderar på nån julig efterrätt? Ja, då kanske detta kan vara något! Klementiner som lagts i en julkryddad lag och som serveras med lättvispad mandelgrädde. Oj oj oj sååå himla gott det var säger jag bara!!! Efterrätten kan förberedas i god tid och stå kylen, smaken blir med koncentrerad ju längre den står men klarar sig säkert några dagar i kyl. 

Klementiner i julkryddad lag  4 port

8-12 klementiner
4 dl vatten
1½ dl strösocker
½ vaniljstång
1 kanelstång
2 kryddnejlikor
1 stjärnanis

Skala klementinerna med kniv så det vita också försvinner. Lägg de tätt i en burk. Lägg vatten, socker och kryddor i en kastrull. Obs, snitta vaniljstången först och skrapa ner fröna innan stången åker i. Koka upp lagen och häll den sedan över klementinerna.
Sätt på locket och låt det svalna och ställ sedan burken i kylen i minst 4 timmar. 
Servera i fina glas med lite av lagen och en klick mandelgrädde.

Mandelgrädde:
3 dl vispgrädde
100 g finriven mandelmassa
ev 1-2 tsk vaniljsocker

Finriv mandelmassan ner i en bunke. Häll på grädde och ev vaniljsocker och vispa allt fluffigt med elvisp. 
Receptet kommer från denna fina julbilaga som man kunde köpa med Expressen eller Aftonbladet för nån vecka sedan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar