tisdag 28 oktober 2014

Tjälknöl på älg

Hej på er! Sitter och skriver en handlingslista till Ikea. På torsdag åker jag och mamma med en buss upp till Haparanda för lite shopping. När man har nästan 30 mil till närmaste Ikea brukar listan bli ganska låååång, man vill ju inte missa något liksom....

I helgen lagade jag en tjälknöl på en bit älgstek. Tjälknöl är bland det godaste man gör på älgkött tycker jag. Det krävs ju såklart en del planering eftersom tillagningstiden är ganska lång, men sååå värt det. Har man inte tillgång till älgkött går det bra med en nötstek istället.

Tjälknöl på älg

1 älgstek ca 1,5 kg

Lag:
1 liter vatten
4 msk salt
1 msk torkad timjan
½ msk torkad rosmarin
10 grovkrossade enbär
10 hela svartpepparkorn
1 gul lök i klyftor
ev 2 vitlöksklyftor lätt krossade

Sätt ugnen på 75 grader. Lägg den frysta steken i en ugnsform och ställ in i nedre delen av ugnen. Låt den stå ca 2 timmar och sätt sedan i en stektermometer. Låt den sedan stå inne tills innertemperaturen är 65 grader. Det kan ta ca 8-12 timmar så vill man kan man tillaga den under natten. Mät upp vatten och salt i en kastrull och koka upp. Lägg ner kryddor och lök och vitlök. Låt lagen kallna. När steken är klar lägg den direkt i en ganska trång bunke eller i dubbla fryspåsar medan den är varm och häll den kalla lagen över. Låt det stå kallt i ca 4-5 timmar, vänd köttet nån gång under tiden. Ta upp köttet och torka av det noga innan det skivas tunt, allra helst med skärmaskin. Vill man förbereda köttet så går det bra, men låt det inte ligga längre i lagen eftersom det kan bli för salt då. Så ta upp det, torka av det och lägg i en plastpåse i kylen tills det ska serveras .

Servera köttet med potatisgratäng och grönsaker. Här har jag (återigen) gjort den goda salladen med gulbetor som passade jättebra till. Receptet på den hittar ni HÄR




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar