Kroppkakebröd 2 st limpor
1 pkt jäst
5 dl kroppkakespad
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
1 dl linfrön
1 dl rågkross
1 kg rågsikt
Värm spadet till 37 grader. Lös jästen med spadet och tillsätt resten av ingredienserna. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta ihop en smidig deg som gärna får vara lite kladdig. Spara en del av mjölet till utbaket. Låt degen jäsa under bakduk i 45 min. Knåda ihop degen och forma 2 limpor. Lägg en över bakformar och jäs i ytterligare 20 minuter. Pensla ev limporna med kallt vatten innan gräddning för en knaprigare yta. Grädda i 175 grader ca 45 min. Låt kallna på galler.
Allra godast nygräddade med smör och ost på!
Har precis bakat detta bröd och det smakade kanon.
SvaraRaderaVi har ett B&B och gästerna ska bland annat få detta bröd till frukosten i morgon.