Mördeg till småkakor ca 50 st
5½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1½ dl florsocker
300 g kallt smör
½-1 msk kallt vatten
Blanda vetemjöl, potatismjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt smör i bitar och använd händerna till att nypa ihop en deg. Tillsätt lite vatten så att degen går ihop. Arbeta den inte för mycket. Lägg den sedan i en plastpåse i kylen i ca 1 timme. Baka ut valfria kakor eller dela upp degen och smaksätt på olika sätt. Kakorna gräddas sedan mitt i ugnen i 175 grader i ca 10 min.
Syltkakor
Rulla små bollar av degen. Gör en fördjupning i varje och lägg i en klick valfri fast sylt. Här har jag använt fikonmarmelad och det blev jättegott. Lägg kakorna på bakpappersklädd plåt och grädda.
Apelsinkakor
En tredjedel av degen smaksatte jag med finrivet skal från en apelsin. Rulla små bollar och platta till de med handen. Pensla med äggvita och strö på strösocker. Grädda på bakpappersklädd plåt.
Kanelkakor
Rulla bollar av degen och lägg på bakpappersklädd plåt. Tryck till varje boll med en gaffel. Pensla med äggvita och strö på socker-kanel blandning (1 msk socker+1 tsk kanel). Grädda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar