Smörkola
100g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt det koka ganska kraftigt i 15-30 min. Rör om då och då.
Jag kokar kolan i en gammal teflonbelagd kastrull som funkar helt super till att koka kola i. Ingenting fastnar!
Gör sedan kulprovet genom att droppa lite smet i en kopp med iskallt vatten. Kolan ska gå att forma till en kula. Häll smeten i en väloljad form.
Låt kolan svalna och skär den sen i lagom stora bitar. Vira in i bakplåtspapper. Förvara helst i rumstemperatur.
Vilken temperatur ska den hålla när den är klar? Blir den lite mjuk seg eller hård?
SvaraRaderaJag brukar inte använda termometer när jag gör den här kolan utan går enbart efter kulprovet. När det går forma smeten till en kula är den klar och blir då lite mjuk-seg i konsistensen. Vill man ha mer ha den hårdare är det bara att koka en stund till, men då kan det bli svårt att skära den. Det kanske går att jämföra med liknande recept på kola om man vill koka med termometer. Hoppas det löser sig och lycka till!
SvaraRadera