fredag 9 december 2011

Moussaka

Här kommer min variant av moussaka som görs med potatis. Denna rätt kallas även ibland potatismoussaka eller svensk moussaka Den är verkligen jättegod och passar perfekt att göra om man har kokt potatis över. Då är det dessutom en mycket snabblagad rätt.

 Moussaka  4-6 port

ca 12 kokta potatisar

Köttfärssås:
500g köttfärs
1 gul lök
ev vitlök efter smak
2 msk tomatpurè
2 msk vetemjöl
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
1 tsk timjan
ca 1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Ostsås:
3 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
3 dl riven ost + lite extra ovanpå
salt, vitpeppar

Stek färsen och hackad lök. Tillsätt tomatpurè och vetemjöl. Späd med vatten och smula ner buljong. Tillsätt timjan och lite salt och peppar. Låt det puttra ihop en stund. Det ska vara en ganska tjock köttfärssås. Låt den gärna svalna en stund. Smält smöret till ostsåsen och rör ner mjölet. Spä med mjölk och låt det koka ihop i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar och rör ner osten. 
Skiva potatisen och fördela hälften i en smord ugnsform. Bre på köttfärsen och hälften av ostsåsen. Lägg på resten av potatisen och resten av ostsåsen. Strö över lite extra ost och gratinera i 225 grader i ca 20 min tills det fått fin färg på ytan. 
Servera med sallad. Jättegott!!!

2 kommentarer:

  1. Smaskens! Vad krämig och härlig den såg ut!

    SvaraRadera
  2. Ja, den är verkligen jättegod och krämig! Precis som den ska vara...:)

    SvaraRadera