Gingravad lax
500 g lax
1½ msk salt
½ dl strösocker
1 tsk grovstött vitpeppar
2 msk gin
½ dl finhackad dill
Tänk på att laxen ska ha varit fryst i minst 3 dygn innan man ska grava. Laxbiten ska också ha tinat helt. Lägg laxen i en fryspåse och strö salt och socker på köttsidan. Häll på gin och gnid in det lätt. Strö på vitpeppar och dill. Knyt igen påsen och lägg den i en liten form. Låt laxen ligga framme i ca 20 min så att gravningen kommer igång. Ställ sedan in den i kylen och låt den ligga i 2 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden. Ta upp laxen ur påsen och torka av den. Skiva upp tunt.
Gravlaxsås
2 msk senap (vanlig)
1 msk dijonsenap
1 krm salt
1 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1-2 msk kallt vatten
3 msk hackad dill
1-3 msk creme fraiche
Blanda båda senapssorterna, vinäger, socker och salt i en skål. Häll oljan sakta droppande ner i skålen under ständig vispning. Tillsätt dill och vatten. Rör sist ner creme fraiche, börja med lite och tillsätt mer efter smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar