Chokladrutor med smak av apelsin
150 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
4½ dl vetemjöl
rivet skal av ½ apelsin
pressad saft av 2 stora apelsiner
Glasyr:
½ dl vipgrädde
100 g vit choklad
1 dl florsocker
kokos
Smält smöret till kakan. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vanilj, kakao, bakpulver och vetemjöl i en bunke och sikta ner det i äggsmeten. Vänd ihop en slät smet växelvis med smöret. Finriv apelsinskalet och tillsätt + den pressad saften. Rör försiktigt runt så allt blandas till en slät smet. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader, just under mitten i ca 20 min. Känn med sticka när den är klar och den ska vara nästintill torr, alltså liiite kladdig. Låt kakan svalna.
Koka upp grädden till glasyren och tillsätt chokladen i mindre bitar. Rör så den smälter. Rör ner florsocker och bre glasyren på den kalla kakan Strö över kokos och låt den svalna så glasyren stelnar och skär sen upp i bitar. Vill man ha extra mycket glasyr kan jag rekommendera att göra dubbel sats eftersom denna bara ger ett tunnare lager.
Låter jättesmarrigt. Ska prövas till nästa helg.
SvaraRaderaHa det bra och fortfarande en av de bästa bloggarna.
Ewa
Tack Ewa!!! Lycka till med kakan. Kram:)
Radera