Sverigekaka
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
3 msk vanillinsocker
eller ca 1½ msk vaniljsocker med äkta vanilj
Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Häll i vatten. Smörj en rund form med löstagbar kant och bröa med kokos. Häll i smeten och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Kolla med sticka när den är klar.
Smält smöret och tillsätt mjölk och vanilj. Låt det bli varmt. Dela kakan medan den är varm. Lägg botten på ett fat, häll över lagen och lägg på locket. Låt kakan svalna och ställ den i kylen, gärna till dagen efter så fyllningen får stelna. Garnera ev med en glasyr på florsocker och vatten, eller pudra bara över lite florsocker. Även gott att servera med färska jordgubbar eller andra bär.
Glasyren har jag här färgat med lite röd karamellfärg och små vita och silvriga kulstössel fick pryda denna kaka.
TIPS! Receptet på själva kakan använder jag alltid när jag ska baka en tårtbotten. Då delar jag den såklart i 3 delar och utesluter lag och fyller i stället den som en vanlig tårta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar