tisdag 3 juli 2012

Köttfärssås

Köttfärssås och spagetti är nog nästan den vanligaste vardagsmaten i vårt avlånga land gissar jag. Det finns ju dessutom en hel uppsjö av olika recept och varianter på denna rätt. Varje familj har väl sin:) Jag brukar variera med kryddning och med eller utan rivna morötter i. Igår blev det i alla fall denna variant som blev mycket god.


Köttfärssås  ca 5 port

ca 600 g köttfärs
1 gul lök
(vitlök)
1 msk tomatpuré
1-2 msk kalvfond
en skvätt balsamvinäger
ca 1½ msk vetemjöl
1 burk krossade tomater
knappt 1 burk vatten
salt
pepparmix el svartpeppar
1 dl grädde
färsk oregano

Bryn färsen så den smular sig. Tillsätt hackad lök och bryn en stund till. Tillsätt ev pressad vitlök, tomatpuré, kalvfond lite balsamvinäger och vetemjöl. Rör om noga och häll på tomater, vatten, salt och peppar. Låt det koka ihop lite och smaka av med ev mer kryddor och tillsätt lite mer vatten om den verkar tjock. Rör ner lite grädde och hackad färsk oregano efter smak. Vill man använda torkad tillsätts det tillsammans med salt och peppar. Servera med kokt spagetti.
Till just köttfärssås tycker jag att det är riktigt gott med fullkornsspagetti, men annars föredrar jag den vanliga. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar