Helgrillad oxfilé ca 4-5 port
1 hel oxfilé ca 1½ kg
1 påse rub (caj p)
Gnid in ruben runt hela köttet och grilla över glöd tills den har fin färg runt hela. Flytta över den på sidan så den inte ligger över glöd, lägg på lock och grilla med indirekt värme tills köttet har en innertemperatur på 50-55 grader för blodigt och 55-60 för rosa.
Vira in köttet i folie och låt det vila nån min. Skiva upp i ganska tunna skivor. Tyvärr tycker jag att köttet blev lite för välstekt då temperaturen tvärsteg till 64 grader då vi tittade bort en stund. Men mört och gott blev det ändå.
Aromatisk sås ca 5-6 port
1½ dl ljus sirap
½ dl vitvinsvinäger
½ dl kinesisk soja
1 tsk potatismjöl
2 msk tomatpuré
1-2 tsk sambal oelek
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sjud ev nån min extra om man vill att den ska bli tjockare. Såsen serveras varm direkt och blev riktigt god. Lite söt-stark i smaken och ganska dryg. Lite sås gav väldigt mycket smak. Receptet kommer från Dansukkers hemsida.
Servera kött, med sås, sallad och rostad färskpotatis. Supergod och lyxig middag som också blev semesterns sista.
Potatisen har jag bara skrubbat, delat mitt i tu och blandat med olivolja, hackad färsk rosmarin och flingsalt. Sen rostade jag de i ugnen i 225 grader i ca 20 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar