Rågsiktskakor 4 st
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
½ msk hel anis
½ msk hel fänkål
3 msk brödsirap
9-12 dl rågsikt
Pensling:
1 msk brödsirap
2 msk vatten
Smält smör och tillsätt mjölk. Låt det bli 37 grader. Smula jästen i en bakbunke, gärna assistent, och häll över mjölkblandningen. Rör så jästen löser sig. Tillsätt salt, sirap, kryddor och till sist lite mjöl i taget. Arbeta ihop en smidig deg, men låt den hellre vara lite lös än för fast. Jäs under bakduk i ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bord och dela på 4. Forma varje bit till en rund platta, ej för tunn. Gör ett gaska stort hål i mitten, lägg de på bakpappersklädd plåt 2&2 nagga och jäs under bakduk i ca 30 min.
Rör ut sirap i vatten, pensla bröden och grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 12 min. Pudra gärna över lite rågsikt och låt bröden svalna under bakduk.
Verkligen jätte-jätte gott bröd! Av varje kaka får man ut 4 stora mackor. Dela varje på 2 och klyv sedan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar