lördag 16 januari 2021

Ädelgryta

Det här är ett riktigt gammalt recept från mina gömmor. Sååå god gryta på fläskkött med krämig ädelost. Vill man kan man byta ut köttet till kyckling. Jag serverade blomkålsris till som verkligen är supergott! Men vill man så är det såklart också gott med vanligt ris eller pressad potatis till. 
ÄDELGRYTA  4-5 port 
900 g fläskkött tex skinkstek, bog, kotlettrad eller kyckling 
Smör till stekning 
Salt och peppar 
2 vitlöksklyftor 
1 dl tomatpuré 
2-3 dl vatten 
1 msk kalvfond (eller kycklingfond till kyckling)
1 msk torkad oregano 
200 g färska champinjoner 
1 grön paprika 
2 dl creme fraiche 
100-200 g ädelost tex gräddädel 

Skär köttet i bitar, stek i smör i omgångar och krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta. Tillsätt tomatpurén, pressad vitlök, fond, oregano och vatten. Låt det småkoka under lock tills köttet känns mört. Tid beror på val av kött, men ca 1 timme för fläskkött. Skiva och stek champinjoner och tillsätt i grytan tillsammans med tärnad paprika, creme fraiche och smulad ädelost. Låt det småputtra ihop lite. Smaka av under tiden och tillsätt ost efter egen smak. Klipp gärna över lite färsk persilja innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar