måndag 11 januari 2021

Hemkokt kycklingsoppa

En riktig kycklingsoppa kokt med ben som ger en väldigt god och nyttig buljong är inte fel i dessa virustider. Sååå gott och värmande också i kyligt vinterväder. Man kan ta vilka grönsaker och kryddor man vill och har tillgång till. Att ha en skvätt vinäger i när man kokar ben till buljong är bra för att dra ut mer av det nyttiga collagenet som finns i benen!

KYCKLINGSOPPA ca 6 port 
1 hel färsk kyckling, gärna ekologisk 
Grönsaker till buljong:tex 2 morötter, 1 bit rotselleri, 1 klyftad gul lök, persiljestjälkar 
1 bit ingefära i skivor (behöver inte skalas)
1 msk gurkmeja 
3 lagerblad 
1 tsk hel vitpeppar 
1 tsk hel kryddpeppar 
1-2 msk salt (börja med den mindre mängden)
2 msk äppelcidervinäger 

Grönsaker till soppan:
3 morötter 
1 bit kålrot 
1 zucchini 
1 purjolök 
Hackad persilja 
2 dl vispgrädde 

Skölj kycklingen väl i kallt vatten och lägg i en stor gryta. Dela grönsakerna till buljongkoket och lägg ner tillsammans med kryddorna. Häll på vatten så att det precis täcker. Låt det koka upp, skumma och sjud sedan under lock i ca 1 timme eller tills kycklingen är klar. Ta upp kycklingen och bena ur. Lägg tillbaka benen i grytan, tillsätt  vinäger och låt det sen småkoka länge, minst 3 timmar. Sila buljongen. Hacka grönsakerna till soppan och fräs i  smör i en stor kastrull. Börja med morötter och kålrot så dom får bli lite mjukare innan det övriga tillsätts. Häll på buljongen och låt det småkoka tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt grädde och kycklingen och hackad persilja. Glöm inte att smaka av och tillsätt kryddor efter egen smak. Servera gärna med något gott bröd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar