KYCKLINGSOPPA ca 6 port
1 hel färsk kyckling, gärna ekologisk
Grönsaker till buljong:tex 2 morötter, 1 bit rotselleri, 1 klyftad gul lök, persiljestjälkar
1 bit ingefära i skivor (behöver inte skalas)
1 msk gurkmeja
3 lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
1-2 msk salt (börja med den mindre mängden)
2 msk äppelcidervinäger
Grönsaker till soppan:
3 morötter
1 bit kålrot
1 zucchini
1 purjolök
Hackad persilja
2 dl vispgrädde
Skölj kycklingen väl i kallt vatten och lägg i en stor gryta. Dela grönsakerna till buljongkoket och lägg ner tillsammans med kryddorna. Häll på vatten så att det precis täcker. Låt det koka upp, skumma och sjud sedan under lock i ca 1 timme eller tills kycklingen är klar. Ta upp kycklingen och bena ur. Lägg tillbaka benen i grytan, tillsätt vinäger och låt det sen småkoka länge, minst 3 timmar. Sila buljongen. Hacka grönsakerna till soppan och fräs i smör i en stor kastrull. Börja med morötter och kålrot så dom får bli lite mjukare innan det övriga tillsätts. Häll på buljongen och låt det småkoka tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt grädde och kycklingen och hackad persilja. Glöm inte att smaka av och tillsätt kryddor efter egen smak. Servera gärna med något gott bröd!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar