lördag 2 oktober 2021

Hötgryta på fläskkött med blomkålsmos

Denna gryta blev verkligen sååå god! Riktig höstgryta med rotsaker och krämig sås. Gjorde på en fin bit picnicbog, men det funkar alldeles utmärkt med tex skinkstek, kotlettrad eller ytterfile. Jag serverade blomkålsmos till som blev supergott. Vanligt potatismos, ris eller pressad potatis passar också bra till. 

HÖSTGRYTA MED SVAMP OCH ROTSAKER 
4-6 PORT 

ca 1 kg fläskkött 
2 gula lökar 
2 morötter 
1 bit kålrot 
300 g färsk svamp tex champinjoner eller kantareller 
2 msk tamarisoja 
2 msk kalvfond 
1 dl creme fraiche 
3 dl vispgrädde 
1 msk dijonsenap 
Vitlökspeppar, paprikapulver, chilikrydda gurkmeja, Örtsalt och peppar 
Hackad persilja 

Skär köttet i strimlor eller tärningar och stek i en stor gryta och krydda under tiden. Klyfta löken och rör ner i grytan. Om det är torrt kan man tillsätta lite vatten. Häll på fond och soja och låt det småkoka under lock medan grönsakerna förbereds. Skala och skär morötter och kålrot i mindre bitar och tillsätt i grytan. Låt grytan småkoka under lock ca 1 timme. Stek svampen och tillsätt den tillsammans med grädde, creme fraiche och dijonsenap. Smaka av och krydda ev mer efter smak. Rör ner hackad persilja innan servering.

BLOMKÅLSMOS 
1 blomkålshuvud utan blast 
Ca 50 g smör 
100 g philadelphiaost 
Lite grädde 
Örtsalt 

Koka blomkålen i mindre bitar i saltat vatten tills den är genommjuk. Låt vattnet rinna av ordentligt. Mixa blomkålen med stavmixer tillsammans med smör och philadelphiaost. Tillsätt lite grädde efter konsistens och örtsalt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar