måndag 11 juni 2012

Bullar i mängder!

Igår öste regnet ner från morgon till kväll och vad passar bättre en sån dag än att baka bullar! Vi bestämde oss för att passa på och baka så vi har bullar som (förhoppningsvis) räcker hela sommaren. För saft och bullar måste man bara ha till sommarfikat! Det blev vanliga kanelbullar, vaniljbullar och en STOR butterkaka. (Som kommer i ett eget inlägg HÄR

 Grundrecept vetebullar  ( 1 liter)

2 pkt jäst (röd)
300 g smör
1 liter mjölk
2 dl strösocker
1 tsk salt
1-2 msk malen kardemumma
ca 2 liter vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke. Assistent är att föredra när man gör så stor deg. Smält smöret och tillsätt mjölk. Låt blandningen bli 37 grader. Häll lite av vätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt, kardemumma och hälften av mjölet. Starta maskinen och tillsätt mer mjöl eftersom. Låt maskinen arbeta degen tills den är slät och smidig och släpper bunkens kanter. Låt den sedan jäsa under bakduk i ca 40 min. Ta upp den och knåda den smidig. Dela den i mindre delar och fyll med valfri fyllning. Forma bullar och jäs under bakduk i ca 20-30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 225 grader i ca 8-10 min. Låt svalna under bakduk.

 Kanelbullar (halva degsatsen)

 Fyllning:
200 g smör
1 ½ dl strösocker
2 msk kanel
1 msk vaniljsocker 

Blanda allt till en slät kräm och bre det på degplattan. Rulla ihop och skär bullar som placeras i formar eller vik degen dubbel och skär långa bitar som man i sin tur delar nästan igenom, tvinnar ihop och formar till knutar. 

Vaniljbullar (halva degsatsen)

Fyllning:
200 g smör
1½ dl strösocker
2 msk vaniljsocker

Blanda allt till en kräm och bre på degplattan. Baka ut som vanliga bullar eller knutar.
 


2 kommentarer:

  1. Mmm vad gott det ser ut! Kan nästan känna doften.;-) Jag tycker oxå om att baka bullar å bröd när det regnar eller snöar. Blir liksom lite mysigare med nybakat-doften då. Kul att läsa å testa dina smarriga recept! :-) /Helena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helena:) Ja, doften av nybakta bullar är ju helt oslagbar!
      Ha det bra, Kram :)

      Radera