Vit chokladpannacotta med rabarberkompott
Pannacottan (2 port)
2 dl vispgrädde
½ dl mjölk
2 msk strösocker
1 gelantinblad
50 g vit choklad
Börja med att lägga gelantinbladet i kallt vatten. Blanda grädde, mjölk och socker i en kastrull. Koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills det har smält helt. Krama ur vattnet från gelantinbladet och rör ner det i kastrullen. Rör noga så det smälter. Låt blandningen svalna lite och häll sedan upp i fina glas eller skålar. Låt det sedan stelna i kylen. Tar minst 4 timmar.
Rabarberkompotten (4 port)
5 stjälkar rabarber (medelstora)
½ dl vatten
1½ dl strösocker
½ vaniljstång el 1-2 tsk vaniljsocker
ev röd karamellfärg
Skölj och skala ev rabarbern. Skär den i bitar ca 2 cm. Lägg över i en kastrull och tillsätt vatten, socker och urskrapad vaniljstång + själva stången. Låt det sjuda ihop tills rabarbern börjar mjukna lite. Rör den slät om ni vill eller låt det vara en del bitar kvar. Om ni använder vaniljsocker kan ni tillsätta det nu. Ta kastrullen från plattan och låt det svalna tills det är dags att servera. Plocka upp vaniljstången. Om man vill ha vackert röd färg på kompotten kan man göra som jag och tillsätta några droppar röd karamellfärg i den kalla kompotten.
Toppa pannacottan med den goda rabarberkompotten. Kompott som blir över är jättegod att servera till glass eller som sylt i fil. Håller ca 1 vecka i kyl i en tät burk. Annars gör ni dubbel sats pannacotta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar