Räkris med saffran 4 port
3 dl ris (vanligt)
6 dl vatten
salt
1 kg räkor med skal
1 gul lök
2 paprikor-valfri färg
(vitlök)
1 brev saffran
salt
peppar
cayennepeppar
Börja med att skala räkorna. Koka ris med vatten och lite salt enligt anvisningar, eller tills vattnet kokat bort. Hacka lök och paprika och stek det mjukt i smör tillsammans med saffran. Jag hade inte i vitlök men tror det skulle ha blivit riktigt gott och testar nog det nästa gång. När riset är klart blandas det ner i lök och paprikafräset. Vänd runt noga så allt ris färgas gult. Tillsätt ev lite vatten om det verkar klibba ihop. Smaka av med salt, peppar och en gnutta cayenne. Spara några räkor till dekoration och vänd ner resten. Skölj en kakform med kallt vatten och packa riset i den. Vänd upp på ett stort fat och dekorera med salladsblad, körsbärstomater och gurka runt kanten. Dekorera riset med räkor, citron och dill. Servera med kall örtsås och gott bröd.
Kall örtsås
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
färska örtkryddor tex: gräslök, dill, persilja, timjan
salt,peppar
Blanda creme fraiche och majonnäs i en skål. Tillsätt hackade örtkryddor efter smak. Krydda med lite salt och peppar. Låt den gärna stå kallt en stund. Servera till räkriset.
Receptet är hämtat ur boken "Hemmets bästa bjudrätter". En jättefin kokbok som jag verkligen kan rekommendera. Så om ni inte redan har den...köp! Innehåller en massa fina och bra recept!
Måste bara prova....
SvaraRadera